Confidenţialitate

Schimbările climatice amenință producția de energie la nivel global, atrage atenția Organizația Meteorologică Mondială

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că schimbările climatice amenință producția de energie la nivel global. Valurile de căldură şi episoadele de secetă scad nivelul cursurilor de apă, cauzând probleme pentru hidrocentrale şi pentru răcirea centralelor nucleare, în timp ce furtunile puternice avariază infrastructura. 

Schimbările climatice ar putea provoca crize energetice globale echivalente cu impactul războiului dintre Rusia și Ucraina, precizează Organizația Meteorologică Mondială.

Avertismentul vine în contextul unui an în care uraganele, valurile de căldură și inundațiile au provocat pene de curent electric în întreaga lume

Tactica Rusiei de a manipula piața de gaze a provocat temeri legate de pene de curent în această iarnă în întreaga Europă.

Dar vremea extremă a generat, de asemenea, instabilitate energetică în acest an.

În ultima lună, milioane de oameni din SUA, Canada și Cuba au fost afectați de pene de curent severe și extinse în urma uraganelor Ian și Fiona.

În ianuarie, 700.000 de locuitori din Buenos Aires, Argentina, au fost afectați de întreruperea alimentării cu energie electrică pe fondul unui val de căldură record.

În acest context, precizează Organizația Meteorologică Mondială, furnizarea de electricitate din surse nepoluante trebuie să se dubleze în următorii opt ani, în timp ce investițiile în energie regenerabilă trebuie să se tripleze până în 2050.

Citește și: Fost ministru al Energiei: Întreaga regiune, inclusiv România, va fi afectată de întreruperea exporturilor de electricitate din Ucraina | AUDIO

Foto: Shutterstock