Confidenţialitate

Schimbarea regimului politic în Iran ar putea coborî prețul petrolului

Prețul petrolului ar putea cădea la 40 de dolari / baril, în cazul unei schimbări de regim în Iran, consideră analiștii companiei de crecetare JBC Energy, citați de CNBC.

Johannes Benigni, președintele JBC Energy, a declarat că o schimbare a leadershipului în Teheran ar avea un impact major asupra prețurilor la energie.

“Pentru piața petrolului, aceasta ar însemna că probabilitatea ca prețurile petrolului să scadă până la 40 de dolari este foarte mare”, a spus el.

Țițeiul Brent se tranzacționa marți la peste 64 de dolari barilul pe piețele asiatice.

„Amintiți-vă că Iranul ar putea adăuga cu ușurință 1,5 milioane de barili la oferta mondială, într-o perioadă cât mai scurtă de timp. Poate chiar și 2 milioane de barili”, a spus Benigni.

Iranul se confruntă cu preteste, în Teheran și în alte orașe, faţă de doborârea avionului ucrainean, pentru a treia zi consecutivă.

Înregistrări postate pe internet arată zeci, posibil sute, de protestatari care au ieșit pe străzile Teheranului, dar și la Isfahan, al 3-lea cel mai populat oraș din Iran.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord.

Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Manifestările au izbucnit sâmbătă și au continuat timp de trei zile, după anunțul guvernului potrivit căruia militarii săi erau responsabili de împușcarea unui avion de pasageri din Ucraina.

Economia Iranului a fost, de asemenea, sub presiunea sancțiunilor americane, care au fost reintroduse după ce președintele Donald Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015.

Duminică, consilierul de securitate națională al fostului președinte Barack Obama, generalul James Jones, a declarat că Iranul este mai aproape „ca niciodată” de o posibilă prăbușire a regimului.