Confidenţialitate

Schimbare de decizie: școală hibrid pentru clasele finale, nu prezență fizică pentru toți

Ministerul Educației și cel al Sănătății au modificat ordinul privind scenariul roșu și vor permite prezența fizică la școală a doar jumătate dintre elevii din anii terminali, nu a tuturor elevilor, cum cerea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Inițial, scenariul roșu prevedea ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să facă școală online, dacă incidența trece de 3 la mie și nu depășește 6 la mie.

În urmă cu două săptămâni, când a devenit clar că tot mai multe localități vor trece în scenariul roșu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a cerut ministerului Sănătății să aprobe schimbarea regulilor și acceptarea elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea la școală, invocând nevoia de pregătire pentru examenele din vară.

În lipsa unui răspuns, luni, ministrul Educației s-a adresat Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Vineri seară, CNSU anunța că cele două ministere vor emite un ordin comun pentru a permite prezența fizică a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și dacă incidența trece de 3 la mie.

Sâmbătă seară, însă, ordinul comun publicat era o variantă de compromis: prevede cursuri hibrid pentru anii finali, adică prezența la școală a nu mai mult de “jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale”.

Ordinul prevede clar și că, odată depășită incidența de 6 cazuri la o mie de locuitori, “intrarea în carantină se aplică imediat” și cursurile se vor face online pentru toate clasele.

Modificări incluse în noul ordin comun:

– Scenariul de funcţionare al școlii se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

– În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

    • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
    • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

– În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

– Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a următoarelor activități:

    • simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
    • evaluările naționale;
    • orele remediale pentru toate clasele.

 

Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.

La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

– Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.