Confidenţialitate

Scandalul scurgerii de informații secrete de la Pentagon: Documentele ar putea veni de la cineva din SUA, spune un oficial american de rang înalt

Scandalul scurgerii a zeci de documente secrete de la Pentagon ia amploare. Un oficial american de rang înalt este de părere că sursa scurgerii ar putea fi cineva din Statele Unite. A fost pornită o anchetă după breșa de securitate care a dus la apariția în spațiul public a unor informații sensibile despre apărarea antiaeriană a Ucrainei, despre China și despre agenția de informații Israelului – Mossad.

Oficialii americani au declarat că nu exclud posibilitatea ca în spatele scurgerii de informații să se afle elemente pro-ruse, unii experți fiind de părere că autorul breșei de securitate ar putea fi chiar un american, relatează agenția de presă Reuters.

Ancheta deschisă de Departamentul de Justiției se află în faza incipientă și analizează felul în care au ajuns online zeci de documente marcate cu „Secret” și „Strict Secret”.

Sunt luate în calcul mai multe variante cu privire la scurgerea de date.

Acestea conțin informații sensibile. De pildă, arată Reuters,  unul dintre documente, din 23 februarie și marcat „Secret”, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

Informații de acest fel pot fi de mare folos invadatorilor ruși.

Documentele scurse, potrivit NYT, conţin tabele cu viitoarele livrări de arme, date privind numărul de trupe şi batalioane, precum şi planuri militare.

Foto: Shutterstock

Citește și: Rubla rusească a ajuns la cea mai mică valoare din ultimul an