Confidenţialitate

Scandalul ”cărți pentru reducerea pedepselor”, anchetat de DNA. Sunt vizați profesori universitari și funcționari ANP

Scandalul ”cărți pentru reducerea pedepselor” intră și în atenția DNA.

Procurorii anti-corupție s-au sesizat din oficiu în acest caz și verifică posibile infracțiuni de favorizare a făptuitorului în cazul celor care au beneficiat de reducerea pedepsei după ce au scris, în spatele gratiilor, lucrări științifice.

Concret, se anchetează ajutorul dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

 

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat pentru a crea aparența legală că sunt îndeplinite condițiile pentru eliberarea condiționată a unor deținuți condamnați pentru fapte de corupție.

S-ar fi urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate, cu încălcarea legii, susțin procurorii.

DNA precizează – fără a da nume – că printre cei vizați de anchetă se numără cadre universitare care au validat lucrările, reprezentanții editurilor care le-au publicat, dar și membri comisiilor din penitenciare care au propus eliberarea.

Potrivit anchetatorilor, profesorii universitari ar fi atestat lucrările fără a lua contact cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.

Totodată, ar fi existat persoane care au scris unele lucrări asumate ulterior de diverși deținuți, în condițiile în care persoana condamnată ar fi citat opere la care nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online.

DNA concluzionează că a luat naștere, cităm, ”un adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor„ – în condițiile în care în luna decembrie – doar la Penitenciarul Rahova – erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice.