Confidenţialitate

Scandal și proteste la votul Moțiunii de Cenzură LIVE TEXT

UPDATE: Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost respinsă în Parlament, demersul Opoziției nereușind să strângă numărul necesar de voturi, și anume, 233.

14.30 Votul pe moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie, a început joi, în plenul Parlamentului.

Votul este secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să fie adoptată este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi.

Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR sunt prezenţi, dar au anunţat că nu votează.

14.30 Victor Ponta: Deputaţii Pro România şi cei neafiliaţi votează moţiunea de cenzură, motivul principal fiind ordonanţa anunţată de ministrul Eugen Teodorovici, care ar afecta toată economia românească, a anunţat joi liderul Pro România, Victor Ponta.

“Evident că nu sunt întrunite condiţiile din 2012 – o alternativă reală la actuala guvernare, care merge prost, iar criticile noastre la adresa guvernării sunt în special legate de modul în care economia şi partea socială este gestionată, dincolo de criticile pe care cei de la USR, PMP, PNL le fac faţă de intervenţia în justiţie. Însă am luat act de declaraţiile ministrului de Finanţe legate de deciziile pe care acest guvern doreşte să le poată lua chiar astăzi. Din acest motiv, cu siguranţă vom vota pentru moţiunea de cenzură, pentru a arăta un simplu lucru: că nu suntem de acord cu aceste măsuri economice”, a afirmat Ponta, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

14.00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Opoziţia nu are un program de guvernare sau un premier asumat, iar Uniunea va pregăti în primăvară un astfel de program şi chiar va veni cu o propunere de prim-ministru.

“Vin cu o propunere provocatoare. Nu aţi reuşit să produceţi un program alternativ de guvernare în doi ani şi vă propun să pregătim împreună. Dar, ca să nu vă uitaţi strâmb şi geloşi unii la alţii, facem sub coordonarea noastră. Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, când doriţi dumneavoastră. Aşa, când vine vremea moţiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiţi. Şi dacă nu veţi avea un nume de premier (…) vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate aşa va creşte şansa dumneavoastră de a prelua guvernarea”, a afirmat Kelemen Hunor, la Parlament, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

13.30 Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat joi că într-un an special, cel al Centenarului, în care era nevoie de o direcţie din partea Executivului cu privire la priorităţile pe care le are România, din păcate, la Palatul Victoria, se află un Guvern debusolat.

“În urmă cu 29 de ani, românii, cu lacrimi în ochi, au gustat primele clipe de democraţie şi libertate. În urmă cu 29 de ani, toată România aştepta o transformare. Iată că s-au scurs aproape 30 de ani de atunci şi astăzi, într-un an special, într-un an în care aveam nevoie de o direcţie care să vină din partea Executivului în ceea ce priveşte priorităţile pe care le are România, din păcate avem la Palatul Victoria un Guvern debusolat, un Guvern incapabil să traseze câteva direcţii clare pe care românii le aşteptau. În acest an al Centenarului am asistat, din păcate, la atât de multe certuri şi atât de multă dezbinare cum nu am mai avut de mulţi ani în naţiunea noastră”, a afirmat Tomac, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.

12.40 Premierul Viorica Dăncilă a acuzat din nou joi, în plenul reunit în care se va vota moțiunea de cenzură, că sunt europarlamentari români care au votat în Parlamentul European, în an Centenar, împotriva României, iar Opoziția face referire la situație tocmai în textul moțiunii de cenzură.

“Cum a fost posibil ca 9 români să votez împotriva României? Este cel mai rușinos vot. Cu atât mai mult cu cât era înainte cu câteva zile de împlinirea centenarului”, a spus Viorica Dăncilă.

“Nu voi da niciodată socoteală în afara țării pentru lucruri care țin de suveranitate și demnitatea țării”, a mai spus premierul.

12.30 Premierul Viorica Dăncil a declarat joi, în plenul reunit în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură, că nu înțelege acuzațiile pe care Opoziția i le aduce, mai ales atunci când vine vorba despre reproșurile legate de remanierile din guvernele anterioare.

“Aș fi vrut să cred că puteți da dovadă de onestitate. Cereți onestitate, dar ați inserat în moțiune lucruri pe care nu le avea. Mi-a fost greu să înțeleg logica acuzațiilor.Înțeleg că moțiunea e un exercițiu democratic. E bine că există și îl folosiți. Dar mă așteptam să îl folosiți cu seriozitate. E un text neserios. Mă așteptam să aveți o minimă considerație față de logică. Să vă respectați datoria pe care o aveți”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

“Vă dau un exemplu: mă criticați pentru schimbările de miniștri făcute înaintea mea. Eu vă pot spune de mandatul meu, de miniștrii pe care i-am înlocuit eu”, a mai spus premierul.


12.00
Parlamentarii au început, după două pauze de consultări care au durat aproape două ore, dezbaterea pe moțiunea de cenzură a Opoziției. Deputatul USR Claudiu Năsui citește, la ora transmiterii acestei știri, textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului.

Parlamentarii au votat, după aproape două ore de la începutul ședinței de plen, ordinea de zi care cuprinde un punct unic, respectiv dezbaterea și vot asupra moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă.

Parlamentarii USR au protesat înaintea dezbaterilor moțiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Aleșii Uniunii au venit cu afișe în plen pe care scria „NU dați OUG”.

După de liderul deputaților PSD, Danile Suciu, a cerut, din plenul Parlamentui, îniantea dezbaterii moțiunii de cenzură, 10 minute de consultări, cei de la USR au început să protesteze cu afișe pe care scria „NU dați OUG”.

De altfel, parlamentarii USR au strigat către reprezentanții Guvernului „Rușine”.

Premierul Viorica Dăncilă, în acest timp, se uita pe telefon – scrie Mediafax.

Ședința Parlamentului în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură întitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, rușinea României” este în desfășurare.

Senatorii și deputații au luat, joi, a doua pauză de consultări, după ample dezbateri pe marginea solicitării PNL de a suplimenta ordinea de zi cu două proiecte de declarații pe temele Justiție și ”derapajul grav din economie”, în condițiile în care PSD se opune.

Senatul nu a fost informat cu privire la cele două proiecte de declarații, a motivat refuzul social democraților de a fi suplimentată ordinea de zi senatorul PSD Șerban Valeca.

Pentru aprobarea moțiunii de cenzură sunt necesare 233 de voturi. Votul va fi secret cu bile.