Confidenţialitate

Scandal în Suedia din cauza adopțiilor internaționale, unele și din România

Suedia este în mijlocul unui scandal privind adopţiile internaţionale. O importantă anchetă va urmări felul în care s-au făcut adopţiile până la jumătatea anilor 90. Există temerea că numeroşi copii ar fi putut fi luaţi în mod ilegal de lângă părinţii lor biologici.

Suedezii au adoptat aproximativ 60.000 de copii din întreaga lume începând din anii ’50, potrivit Reuters. Mulţi dintre copii au provenit din Asia şi America de Sud. Dar şi din România.

Aproape 100 de copii români au fost adoptați de familii suedeze între anii 1970 și 2000.

Recent, au sporit temerile referitoare la faptul că unii copii ar fi fost răpiţi de lângă părinţii lor sau ar fi fost cumpăraţi de reţele infracţionale care apoi i-au dat spre adopţie. Inclusiv cu implicarea autorităţilor locale pentru furnizarea de documente false.

În 2018, o comisie din Chile care examina politicile prin care mii de copii din familii sărace fuseseră trimişi peste hotare a declarat că mulţi dintre aceşti copii fuseseră luaţi de lângă părinţi fără consimţământul acestora.

Ţările de Jos au anunţat în această lună că vor îngheţa adopţiile internaţionale după ce o comisie guvernamentală a descoperit nereguli în cazuri datând din anii ’60.