Scandal în Ministerul Sănătăţii. Unii oficiali ar încerca să-i protejeze pe cei care au tolerat afacerile Hexi Pharma

Ședință cu scandal la Ministerul Sănătății, marți, 31 mai. Unii oficiali ar încerca să îi protejeze pe cei care au tolerat afacerile Hexi Pharma. Șefa Inspecției Sanitare, Simona Pârvu, a propus la ședința respectivă ca producătorii de biocide să secretizeze concentrația.

Așa spune un martor care a asistat la ședința din 31 mai și care a povestit aceste lucruri pentru Gazeta Sporturilor. Martorul a declarat  că vrea să povestească publicului cum vor cei vinovați să scape.”Mi se pare important ca oamenii, care sînt primii afectați, să priceapă că lupta nu e cîștigată”, susține martorul.

La ședința respectivă nu a participat și ministrul Vlad Voiculescu, ci doar angajați vechi din minister.

 

 

Între oficialii care au participat la ședință s-au aflat Corina Pop, secretar de stat, Adrian Ionel, directorul de la ”Cantacuzino”, Simona Pârvu, director Inspecția Sanitară de Stat, Ștefan Voinea, consilierul ministrului, reprezentanți de la Comisia de Biocide, DSP și alte câteva foruri.

Unul dintre participanți a povestit pentru GSP că discuțiile au fost aprinse.

”Secretarul de stat Corina Pop și directorul Inspecției Sanitare, Simona Pârvu, vorbeau ca pe vremea lui Cadariu!  Pârvu a prezentat un plan de testare a dezinfectanților care e o struțocămilă, neîntîlnită nicăieri în lume! Mă uitam la ea și nu-mi venea să cred. Abia m-am abținut să nu o întreb de ce e acolo și nu și-a dat demisia!”, povestește martorul.

”Este șocant cum șefa Inspecției Sanitare de Stat continuă să fie pe poziție în condițiile în care sistemul de inspecție și control a eșuat, periclitînd viața oamenilor vreme de 10 ani! La acest punct nu-l înțeleg deloc pe ministrul Vlad Voiculescu. Cum să-i pui să repare situația pe cei care s-au văzut că nu văd fenomenul Hexi Pharma?!” a declarat martorul, făcând referire la primele teste ale ministerului în privința biocidelor Hexi Pharma, care nu au arătat adevărata problemă.

În momentul în care directorul de la Cantacuzino a susținut că unele teste pot fi făcute și la ICECHIM, Simona Pârvu l-a contrazis și a susținut că legea nu-i permite ca un DSP să dea bani pentru o analiză Institutului ICECHIM,”pentru că aparține altui minister și, mai mult, nu e nici acreditat și vine Curtea de Conturi peste mine”.

”Șefa Inspecției Sanitare de Stat vorbea de parcă era Hexi Pharma. Scena era uluitoare! Simona Pârvu zice că din cauza acestor analize fizico-chimice au ajuns toți să se teamă și că e suficientă testarea eficacității; că au deja rezultate care arată că dezinfectanții au dovedit că sunt eficienți”.

 

Discuția pare să nu fi ținut cont de faptul că însuși șeful  de producție de la Hexi Pharma Mihail Leva a recunoscut în fața procurorilor că a diluat produsele.

”Și Simona Pârvu susținea că nu e nici o problemă și că doar eficacitatea contează. Lucrurile s-au încins rău, pentru că au sărit la ea cîțiva oameni de la alte instituții, specialiști”,  spune un alt participant la discuție pentru GSP.

”Cum puteți, doamna Pârvu, să susțineți că nu contează concentrația și ce e în produs, ci doar eficacitatea? Dacă producătorii ar pune cianură în biocide și ar omorî bacteriile atunci biocidele ar fi conforme după socoteala dumneavoastră?” a mai declarat un specialist prezent la discuția de la Ministerul Sănătății.

Simona Pârvu era susținută doar de secretarul de stat Corina Pop în momentul în care a spus că statul nu poate să oblige producătorul să divulge compoziția produsului. Practic, doamna Pârvu era în favoarea secretizării compoziției biocidelor.

Un alt chimist prezent la discuție ar fi amintit în ședință că ” în toată Uniunea Europeană pe eticheta produselor biocide pentru spitale e trecută concentrația!” și ar fi întrebat-o retoric pe Simona Pârvu ”Cum vreți să ieșim de aici și să explicăm oamenilor că, după un eșec îngrozitor, statul va fi și mai secretos ca înainte?!”.

 

Un alt specialist a făcut o altă comparație în ședință.

”Cînd spuneți că nu contează ce scrie pe etichetă, ci doar așa-zisa eficiență, spuneți, de fapt, că un suc care e anunțat ca fiind de portocale poate să fie plin de zahăr și de colorant că atîta vreme cît e dulce și are gust de portocale totul e în regulă”

Martorul a tras și o concluzie șocantă pentru Gazeta Sporturilor ”cei vechi din minister așteaptă să vină alegerile și să măture Guvernul tehnocrat. Stau pur și simplu, la propriu, cu spatele la consilierii ministrului. Așteaptă să se întoarcă ai lor”.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS