Scandal în jurul excursiilor în Grecia oferite pensionarilor de Primăria Capitalei

Primăria Capitalei informează că valoarea totală a proiectului „La pas prin tărâmul legendar al Greciei” este de 1.560.000 lei, inclusiv TVA.

Precizarea vine în replică la articolele apărute în mass-media conform cărora taberele pentru seniori ar fi mai scumpe decât alte sejururi oferite de aceeaşi firmă în Grecia.

„Având în vedere informaţiile false apărute astăzi în mass-media cu privire la sumele plătite de Municipalitate pentru taberele pentru seniori, organizate în Grecia, Primăria Municipiului Bucureşti face următoarele precizări: suma totală a proiectului „La pas prin tărâmul legendar al Greciei”, prezentată cititorilor şi calculată greşit în respectivele articole, este mai mare decât cea reală, întrucât TVA-ul pentru aceste servicii este, de fapt, de 9%, şi nu de 19%, aşa cum au presupus autorii acestor materiale. Prin urmare, valoarea totală a proiectului, inclusiv TVA, este de 1.560.000 lei, şi nu de 1.707.650 lei”, arată PMB, prin intermediul unui comunicat.

Primăria spune că, în condiţiile în care un euro este cotat la 4,6616 lei, preţul maxim este de 334 de euro/ participant (cu TVA inclus).

„Mai mult decât atât, facem precizarea că în preţul achitat de Municipalitate pentru taberele pentru seniori sunt incluse, în plus faţă de transportul dus – întors cu autocarul, cazare în cameră cu două paturi, pentru şapte nopţi; masă (mic dejun – prânz – cina), all inclusive, şi nu demipensiune, pentru şapte zile, şi o excursie turistică pentru vizitarea Muntelui Olimp cu ghid turistic, o excursie turistică pentru vizitarea obiectivelor din Meteora cu ghid turistic, o petrecere culturală tematică ‘Seară Grecească’ şi o petrecere culturală tematică ‘Seară Românească’, precum şi medic permanent la locaţiile de cazare”, susţine PMB.

Potrivit comunicatului, taberele din proiectul „La pas prin tărâmul legendar al Greciei” încep în luna august, ceea ce înseamnă că sunt organizate în plin sezon şi au un preţ diferit faţă de sejururile organizate după 1 octombrie, care au fost prezentate în articole spre comparaţie.

PMB menţionează că numărul de participanţi este de 1.000 de persoane, aşa cum Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti a anunţat iniţial.

„Locurile gratuite oferite de agenţie sunt folosite pentru personalul medical şi reprezentanţii Centrului pentru Seniori care vor însoţi participanţii în tabere şi care vor coordona grupurile”, se mai arată în comunicatul citat.

Luni dimineață, însă, pensionarii s-au așezat din nou la coadă, pentru un loc în excursiile organizate de Primăria Municipiului București, după ce vineri s-au acordat doar 250 de locuri.

Mulți au fost nemulțumiți când li s-a comunicat că, din cele 1000 de locuri, au mai rămas libere doar câteva zeci.

Totodată, deputatul USR Nicuşor Dan solicită Curţii de Conturi să verifice modul în care Primăria Capitalei a cheltuit aproape 400.000 de euro pentru trimiterea în tabăra din Grecia a 1.000 de pensionari.

El susține că ar exista o diferenţă de 135.000 de euro între preţul plătit de municipalitate şi preţul oferit de aceeaşi firmă, pentru aceeaşi perioadă, în aceleaşi condiţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS