Confidenţialitate

Scăderea prețurilor „va lua ceva timp”, transmite Mugur Isărescu, guvernatorul BNR | AUDIO

Scăderea prețurilor va lua timp, spune șeful Băncii Naționale. În raportul privind inflația, Mugur Isărescu a explicat că, pentru bună parte a prețurilor, majorate după explozia facturilor,  reducerea nu se va simți prea curând.

Cum descrie guvernatorul BNR situația privind scumpirile: au ajuns în „faza de platou” în perioada septembrie-decembrie 2022 și acestea s-au mai temperat în ianuarie. Inflația a scăzut în ianuarie, până la 15%.

Guvernatorul Mugur Isărescu, în prezentarea susținută la Banca Națională:

„Ca să mă exprim așa mai simplu, factorul principal al creșterilor de prețuri de anul trecut a fost categoric sub structura energetică, creșterile de prețuri ale energiei s-au tranferat treptat asupra celorlalte prețuri. Aici există o rezistență, scăderea acestor prețuri va lua ceva timp.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat: deși inflația generală a scăzut în ianuarie la 15%, alimentele au continuat să se scumpească în ianuarie față de luna decembrie cu un procent și jumătate.

Se simte o temperare și a prețurilor la combustibili. Guvernatorul BNR a explicat ce anume ar fi oprit creșterile:

„Avem o cădere a prețurilor la combustibil, temperarea inflației combustibililor a fost susținută de traiectoria descendentă a cotațiilor țițeiului Brent, deci avem și o influență pozitivă pe plan extern, dar în același timp avem o depreciere a dolarului față de leu iar leul a rămas stabil față de euro, dar evoluția euro-dolar a contribuit la asta. În consecință, avem această temperare evidentă a prețurilor la combustibili.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Benzina standard ajunge în București, miercuri, la un preț maxim de 6 lei și 67 de bani iar motorina ajunge la un maxim de 7 lei și 43 de bani.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Sondaj: Peste 85% din companii oferă beneficii suplimentare angajaților