Confidenţialitate

Savanții străini care vor să lucreze la Laserul de la Măgurele, obligați să-și echivaleze studiile în România. Dacian Cioloș: ”Și la asta se lucrează”

Avem la Măgurele cel mai mare laser din lume: cum facem să și reușim să angajăm savanți?

Premierul Dacian Cioloș promite că va analiza această problemă după ce s-a descoperit că angajările sunt sufocate de birocrație.

Mai exact, mulți cercetători ar vrea să vină să lucreze la Măgurele, dar echivalarea diplomelor de studii poate dura până la un an.

Spre exemplu, un savant premiat la nivel mondial nu poate lucra dacă nu-și prezintă….diploma de Bacalaureat.

Laserul de la Măgurele este ca un magnet pentru savanții lumii.

Cercetători de pe tot mapamondul și-ar dori să lucreze la proiectul dezvoltat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară.

Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple pentru că se lovesc de legislația românească.

Li se cer, între altele, să-și echivaleze studiile în România, să prezinte diploma de Bacalaureat, iar în unele cazuri chiar și foaia matricolă.

Până în 2018, când vor începe experimentele, ar trebui angajați peste 200 de cercetători.

Premierul Dacian Cioloș susține că problemele ce țin de birocrație se vor rezolva până atunci.

Sigur, și la asta se lucrează. Până acum, lumea s-a concentrat doar pe partea științifică, pe construcția acestei facilități. Ei, acum, de prin primăvară încoace, o să ne trezim că avem laserul gata și nu-l putem valorifica la întregul lui potențial”, a spus șeful Guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, șeful Guvernului e de părere că oraşul Măgurele are nevoie de o conectare cu aeroportul Otopeni şi cu centrul Capitalei.

Există deja un studiu arhitectural, de urbanism, pentru dezvoltarea zonei, avem şi un studiu al potenţialului de dezvoltare economică şi socială. Obiectivul este ca în câteva luni, am înţeles că până la mijlocul lui decembrie, am putea avea un proiect de guvernanţă al acestui proiect de dezvoltare teritorilă”, a afirmat Dacian Cioloş.

Investițiile de acolo pot genera o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual şi până la 6-7 mii de locuri de muncă.

Dincolo de instituţiile guvernamentale sau de cercetare, să motivăm, să incităm şi să implicăm autorităţile publice locale, dar şi mediul de afaceri. Investiţiile de acolo, care pot genera o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera până la 6-7 mii de locuri de muncă, locuri de muncă cu o valoare adăugată ridicată, pentru că va fi vorba de cercetători, de ingineri, de experţi care vor lucra în aceste domenii”, a adăugat premierul.