Confidenţialitate

Șase persoane, inculpate pentru drama de pe Hillsborough

Șase persoane, suspectate că fiind parțial vinovate pentru drama de pe stadionul Hillsborough, unde 96 de suporteri au murit în 1989, au fost inculpate de parchetul britanic.

Între acestea se află patru foști reprezentanți ai poliției, inclusiv David Duckenfield, însărcinat cu securitatea stadionului în ziua dramei.

În prezent pensionar, Duckenfield este acuzat de “omucidere prin neglijență gravă”. Fostul polițist a recunoscut deja că a decis să decidă poarta de acces pe stadion, precipitînd astfel îmbulzeala suporterilor și călcarea în picioare a unora, în confuzia creată.

Celelalte inculpari vizează, între altele, fapte de obstrucționarea justiției, în contextul în care poliția este acuzată că ar fi vrut să “îngroape” cazul.

Această nouă evoluție are loc la mai bine de un an după ce un juriu a decis că decesele celor 98 de suporteri nu au fost accidentale. Drama de pe Hillsborough s-a produs la 15 aprilie 1989, în timpul semifinalei Cupei Angliei dintre Liverpool și Nottingham Forest, cînd o mișcare a mulțimii a dus la moartea a 94 de persoane, înghesuite în grilaj. Alte două persoane au decedat ulterior.

Drama a determinat autoritățile să schimbe în mod radical normele de securitate pe stadioanele din Anglia.