Confidenţialitate

SARS-CoV-2: În Europa, numărul noilor infecții s-a dublat în ultimele 5 săptămâni

Numărul noilor contaminări cu temutul coronavirus s-a dublat în cinci săptămâni în Europa, relatează Reuters.

Duminică, totalul contaminărilor a depăşit pragul de 10 milioane pe Bătrânul Continent.

Cu 10% din populaţia lumii, Europa reprezintă aproximativ 22% din numărul global de cazuri de 46,3 milioane de infecţii. Pe fondul cazurilor în creştere, Franţa, Germania şi Marea Britanie au anunţat carantine la nivel naţional cel puţin timp de o lună, cu măsuri care sunt aproape la fel de stricte ca cele impuse în martie şi aprilie. Portugalia a impus un blocaj parţial, iar Spania şi Italia înăspresc restricţiile.

Cât privește distribuția pe regiuni, estul Europei numără aproape o treime din totalul cazurilor, în timp ce sudul Europei conduce la numărul de decese, cu aproximativ 32% din totalul deceselor legate de coronavirus în Europa, adaugă Reuters.

Conform analizei, Europa a raportat peste 1,6 milioane de cazuri noi în ultimele 7 zile, aproape jumătate din cele 3,3 milioane raportate la nivel mondial, și peste 16.000 de decese, o creştere de 44% faţă de săptămâna precedentă.

Guvernele din întreaga Europă au fost criticate din cauza lipsei de coordonare şi a eşecului de a utiliza scăderea numărului de cazuri în perioada verii pentru a lua măsuri de apărare, lăsând spitalele nepregătite.

Luna trecută, atât America Latină, cât şi Asia au raportat peste 10 milioane de cazuri.

Doar în Statele Unite ale Americii sunt peste 9 milioane de contagiuni.

În timp ce în Europa a durat aproape nouă luni pentru a se ajunge la primele 5 milioane de infecții, următoarele 5 milioane de cazuri au fost raportate în puţin mai mult de o lună, potrivit unei analize Reuters.

Cu peste 269.000 de decese, regiunea reprezintă aproximativ 23% din numărul total de morţi provocate de boala Covid-19 (1,2 milioane).