Confidenţialitate

Inițiative legislative favorabile infractorilor, respinse pe bandă rulantă | AUDIO

Camera Deputaților a respins, în calitate de for decizional, șapte inițiative de modificare a Codurilor penale, toate în favoarea inculpaților sau infractorilor, aparținând unor parlamentari PSD apropiați de Liviu Dragnea, precum Șerban Nicolae, dar și UDMR sau PNL.

Cinci dintre cele șapte proiecte fuseseră adoptate tacit, adică fără dezbatere, de Senat și au fost ținute în sertarele Camerei Deputaților, unele chiar și din 2014.

Inițiativele au fost puse pe ordinea de zi pentru a fi respinse definitiv chiar de către PSD, la un an de la condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare.

Un detaliu care a fost ironizat de deputații USR l-a constituit faptul că o parte a ședinței Camerei Deputaților în care au fost discutate cele șapte inițiative a fost condusă de Florin Iordache, fostul ministru al Justișiei autor al infamei OUG 13 și președintele comisiei parlamentare speciale în care au fost modificate legile justiției și Codurile penale la comanda lui Liviu Dragnea.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a catalogat ziua drept ”miercurea albă”, făcând aluzie la ”marțea neagră”, când PSD a încercat în 2013 să adopte pe ascuns legea amnistiei și modificările Codului penal care ar fi acordat super-imunitate demnitarilor și baronilor locali.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Una dintre propunerile legislative, inițiate de senatorul PSD Șerban Nicolae, prevedea pedepsirea cu închisoare de până la cinci ani a celor care fac publice informații din dosarele penale înainte ca acestea să fi fost finalizate.

O altă inițiativă, tot a lui Șerban Nicolae, viza interdicția ca inculpații reținuți sau arestați preventiv să poată fi încătușați.

Deputatul PSD Eugen Neață a propus o inițiativă care prevedea pedepse mai mici cu închisoarea pentru cei care au comis mai multe infracțiuni, în vreme ce UDMR dorea interzicerea condamnării unui inculpat fugar dacă acesta nu a fost în prealabil informat că riscă să fie condamnat.

A fost respinsă și legea grațierii depusă în 2014 de fosta senatoare Cristiana Anghel, intrată în Parlament pe listele fostului Partid Conservator al lui Dan Voiculescu, dar și inițiativa PNL care prevedea închisoarea la domiciliu.

Cele întâmplate în Parlament sunt oglinda luptei care se dă în PSD între tabăra încă fidelă lui Liviu Dragnea şi cea loială actualului lider interimar, Marcel Ciolacu, spune – la Europa FM – gazetarul Cristian Tudor Popescu.

“Nu e vorba decât de politichie și fățărnicie, că doar nu s-a produs vreo revelație în PSD în legătură cu aceste încercări de a proteja infractorii, cum mulți din PSD au fost, sunt și vor fi (…) PNL-ul, cu aceeași ipocrizie, încearcă să se prezinte acum ca anihilatorul acestor proiecte. Numai că motivele sunt, la PSD … cele pe care le-am spus, iar la PNL … încă o încercare de a mai aduna ceva capital electoral”, opinează editorialistul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.