Confidenţialitate

Sancțiunile aplicate Rusiei în 2 ani de război în Ucraina. Cristian Pîrvulescu: „2025 ar putea să fie un an foarte dificil pentru Rusia în momentul în care își va epuiza toate resursele” | AUDIO

Când a început războiul în Ucraina, multe țări occidentale au aplicat sancțiuni menite să paralizeze economia rusă. Acestea au vizat bănci, întreprinderi, schimburi monetare, transferuri bancare, exporturi, importuri și chiar persoane fizice. Între timp, Rusia a trecut la mobilizarea întregii economii a națiunii față de război și a încercat să compenseze pierderile economice pe care le-a suferit în relația cu occidentul.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Bănci chinezești au început să aplice încetul cu încetul sancțiunile occidentale pentru a nu fi la rândul lor sancționate”

Moscova s-a orientat către Asia, în special India, pentru a-și plasa gazele și petrolul. Totuși, China a început să aplice Rusiei unele sancțiuni ale Occidentului, pentru a menține o relație bună cu acesta, spune politologul Cristian Pîrvulescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă India a încercat să profite masiv, iar India este o economie în plină dezvoltare, de schimbarea echilibrului piețelor. China încearcă să compenseze, de fapt, preluând piețe ale Rusiei. Pe de altă parte, bănci chinezești au început să aplice încetul cu încetul sancțiunile occidentale pentru a nu fi la rândul lor sancționate având în vedere interesul pe care China – cel mai mare producător mondial – îl are în menținerea piețelor nord-americane și europene”, a explicat Cristian Pîrvulescu la Europa FM.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „2025 ar putea să fie un an foarte dificil pentru Rusia în momentul în care își va epuiza toate resursele”

Totuși, 2025 ar putea deveni un an economic foarte greu pentru Rusia, după ce vor consuma o mare parte din resurse pentru a face demonstrații de forță pe front în perioada alegerilor, mai spune Cristian Pîrvulescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Rusia a reușit să compenseze relativ pierderile pe care le-a avut, însă economiștii apreciază că anul 2025 ar putea să fie un an foarte dificil pentru Rusia în momentul în care își va epuiza toate resursele, pentru că este evident că Rusia a acumulat enorm de multe resurse pentru perioada electorală, pentru a face demonstrația că armata rusă este puternică și poate obține victorii în Donbass, însă nu este deloc clar dacă acest efort va putea fi susținut în continuare”, a mai spus Cristian Pîrvulescu la Europa FM.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Diaconescu, despre războiul din Ucraina: „Industria militară a Federației Ruse este în stare de război”. Cosmin Popa: „Nu cred că lumea este pregătită să escaladeze acest conflict până la consecințele lui ultime” | VIDEO