Confidenţialitate

Cristian Diaconescu, despre războiul din Ucraina: „Industria militară a Federației Ruse este în stare de război”. Cosmin Popa: „Nu cred că lumea este pregătită să escaladeze acest conflict până la consecințele lui ultime” | VIDEO

Pe 24 februarie 2024 marcăm doi ani de război în Ucraina. Doi ani de când Rusia a invadat cu brutalitate Ucraina. Doi ani în care Uniunea Europeană s-a unit împotriva Kremlinului și a gândit pachete de sancțiuni și măsuri menită să oprească mașinăria de război a lui Vladimir Putin. Doi ani în care Ucraina a primit ajutor financiar și militar din întreaga lume. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu și istoricul Cosmin Popa au fost invitații lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM, ediție specială.

Cristian Diaconescu: „Industria militară a Federației Ruse este în stare de război. Ei alocă în acest moment 7,4% din Produsul Intern Brut pentru înzestrare, pentru producție militară”

Cătălin Striblea: Să începem de la ce s-a întâmplat pe front. E grav faptul că ucrainenii au pierdut acea poziție? Ne spune ceva pe termen lung?

Cristian Diaconescu: „În primul rând, ne spune faptul că există o dificultate serioasă din punct de vedere amenințare privind o altă ofensivă. A Federației Ruse de această dată. Contraofensiva ucraineană se pare că nu a dat rezultatele scontate. Există cinci direcții de acțiune militară pe care Federația Rusă ar intenționa să le pună în aplicare spre Kiev, dar în egală măsură spre Odessa și în regiunea Mării Negre pe fundalul unui moment foarte complicat în ceea ce privește sprijinul pe care ar trebui să-l primească Ucraina în acest moment.

Industria militară a Federației Ruse este în stare de război. Ei alocă în acest moment 7,4% din Produsul Intern Brut pentru înzestrare, pentru producție militară. Zeci de mii de obuze în fiecare zi sunt folosite împotriva forțelor militare ucrainene. Cam zece mii ar fi cifra estimativă. De partea occidentală există probleme cunoscute din Europa și sondajul dumneavoastră este cât se poate de edificator, dar și în Statele Unite – principalul sprijinitor pe dimensiune militară, umanitară și de reconstrucție al Ucrainei.

Sunt azi în discuție o serie de elemente de suport financiar care au trecut de Senat pe o înțelegere bipartizană – au votat peste 20 de republicani în favoarea acestui ajutor, dar s-a blocat proiectul în Camera Reprezentanților. Președintele republican al Camerei Reprezentanților refuzând să-l pună pe ordinea de zi. Ce se întâmplă în Statele Unite are reflex și în Europa politic, dar și militar situația este foarte complicată, iar Zelenski lansează zilnic apeluri disperate către partenerii săi pentru a continua sprijinul”.

Cosmin Popa, despre retragerea de la Avdiivka: „O victorie pe care în momentul de față Federația Rusă nu o poate exploata”

Cătălin Striblea: Îl întreb pe Cosmin Popa acum: ce s-a întâmplat pe front acum patru zile este începutul unei victorii pentru ruși? Așa trebuie văzut?

Cosmin Popa: „Nu. Este o pierdere în bună măsură anticipată a Ucrainei. Sigur, pe fondul a ceea ce spunea și domnul Diaconescu, dar nu este începutul unui lanț de victorii rusești. De altfel, acum dacă stăm și judecăm din perspectivă istorică, tot ce se întâmplă în Europa pe mine nu mă uimește. Și cred că nu numai pe mine. Pentru că trebuie să ne amintim de al Doilea Război Mondial: atacarea Poloniei de către Germania a fost urmată de câteva acte formale de declarare a războiului împotriva Germaniei, dar de nicio măsură concretă și a urmat ceea ce se numește Războiul Ciudat.

Există o perioadă de inerție, de implicare directă și substanțială în susținerea unui aliat mai degrabă politic decât formal pentru că acum Ucraina este aproape în aceeași postură în care era Polonia la vremea respectivă. Dar retragerea din Avdiivka este o pierdere pentru Ucraina, dar a doua oară după Bahmut obiectivul tactic a fost ales. Este o victorie, dar o victorie pe care în momentul de față Federația Rusă nu o poate exploata. Cel puțin nu o poate exploata așa cum dă semne că dorește”.

Cătălin Striblea: Adică să meargă cu trupe mai departe.

Cosmin Popa: „Cu o ofensivă în Zaporojie pe care cu siguranță o pregătește și va urma în scurt timp. Și cu o ofensivă din direcția Avdiivka astfel încât să ducă la decuplarea întregului sud-est ucrainean de cealaltă parte a Ucrainei și să pună mari probleme eventualei rezistențe ucrainene”.

Cristian Diaconescu, despre cele trei variante de încetare a conflictului

Cătălin Striblea: Mai credeți, în condițiile actuale de front, în victoria Ucrainei?

Cristian Diaconescu: „Sunt trei variante de încetare a ostilităților. Și nu întâmplător ocolesc ideea de victorie pentru că o victorie în înțelesul politic și militar înseamnă atât un succes al uneia dintre părți pe câmpul de luptă, dar și eliminarea conducerii politice dintr-o capitală – adică o victorie de tip al Doilea Război Mondial. Șansele sunt destul de reduse.

Se discută despre armistițiu – de încetare a focului. Aici apare – ca de altfel și la a treia variantă, tratatul politic – problema impredictibilității Federației Ruse. În ce măsură câștigă în teren, avansează din punct de vedere militar și se poziționează conform hărții militare la masa negocierii diplomatice. Una este să negociezi de pe o poziție ceva mai retrasă din punct de vedere al câștigului militar și alta este să negociezi practic dintr-o poziție de să zicem victorie militară.

Un armistițiu generează o situație incertă. Presupune ca – de altfel și un tratat politic – o forță de interpunere. Asta ar însemna ca Kievul pe de altă parte să renunțe la Ucraina de Est și Crimeea și să accepte o forță internațională. Cine și cum ar decide-o… aici sunt diverse discuții.

Și a treia variantă: tratatul politic. Tratatul politic înseamnă armistițiu plus un anume tip de concesie politică, compromis politic. De o parte sau de alta”.

Cristian Diaconescu: „Negocierea nu a existat niciodată”

„Ceea ce este absolut clar în acest moment este faptul că nu sunt întrunite condițiile de credibilitate pentru a începe negocierea. Negocierea nu a existat niciodată. Dialog, diverse grupuri de lucru mai mult sau mai puțin formale, dar o negociere formală nu a existat.

Ar presupune garanți internaționali la o înțelegere bilaterală Ucraina-Federația Rusă. Și aceștia au foarte mari rezerve indiferent de statele care sunt menționate. Tratatul politic ar însemna un anume tip de concesie politică. O forță de interpunere conform dreptului internațional care să aibă valabilitate trebuie de fapt să fie dispusă conform Cartei ONU de Consiliul de Securitate”, a mai explicat Cristian Diaconescu la Europa FM.

Cosmin Popa: „Nu cred că lumea este pregătită să escaladeze acest conflict până la consecințele lui ultime”

Cătălin Striblea: Dar spuneați că încă suntem departe. Cosmin Popa, mai credeți în victoria Ucrainei?

Cosmin Popa: „Am să spun DA. Dar am să și explic ce înseamnă pentru mine victoria Ucrainei. Victoria Ucrainei înseamnă în primul rând și în primul rând renunțarea la planul rusesc de a înlocui conducerea de azi de la Kiev cu o conducere loială Kremlinului.

Atunci când Rusia va accepta ideea că în Ucraina va fi un regim democratic nu neapărat pro-rusesc, nu neapărat în siajul politicilor externe artunci se va putea vorbi despre o victorie. Dacă ne referim la o victorie pe câmpul de luptă, cred că ea va arăta într-un fel în care nu ne așteptăm și nu îl anticipăm azi.

Pentru că problema este dacă aceste acțiuni de război vor induce schimbări politice. Nu cred că lumea este pregătită să escaladeze acest conflict până la consecințele lui ultime. Dacă mă întrebați pe mine asta ar fi singura modalitate de a-l pune pe gânduri pe Putin. Dar în momentul de față o victorie mare și nu numai pentru Ucraina, pentru toată lumea, este ca Rusia să renunțe la această perspectivă politică cu privire la…”.

Cătălin Striblea: La înlăturarea regimului…

Cosmin Popa:Exact”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”. Ediție specială care marchează doi ani de război în Ucraina

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul român de Externe îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la București la sediul MAE în legătură cu decesul opozantului politic Alexei Navalnîi