Confidenţialitate

Salvați Copiii: România, printre țările europene cu cele mai multe mame-minore

Ziua Internațională a Copilului este un bun prilej pentru a trage un semnal de alarmă: România se numără printre țările europene cu cele mai multe mame-minore. În același timp, rata mortalității infantile este extrem de ridicată. Datele apar într-un raport al Organizației Salvați Copiii.

 

La nivel global, unui copil din patru i se refuză copilăria, arată raportul organizației internaționale Save the Children, care include un index global al țărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin amenințată. România ocupă locul 52 din 172 de țări.

În ceea ce ne privește, mortalitatea infantilă este un fenomen îngrijorător. Țara noastră se numără printre statele europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani. Cauzele identificate? Sărăcia și accesul scăzut sau deloc la îngrijiri medicale.

Un alt capitol la care România stă prost este cel al nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor. Statistic vorbind, din 1.000 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani – 34 sunt mame, situație care ne plasează în urma unor țări precum Rwanda, Botswana sau Burundi.

Copilăria unor fete este curmată mai ales din cauza lipsei educației sexuale. De aceea, Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale a atras atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinere și adolescente.