Confidenţialitate

Salvați Copiii: Micii ucraineni au petrecut, în medie, 38 de zile în buncăre de când a început războiul până în prezent | AUDIO

De când a început războiul, copiii din Ucraina au petrecut, în medie, 38 de zile în adăposturile din subteran, arată datele organizației Salvați Copiii. Au fost momente în care, din cauza bombardamentelor, familiile cu copii nu au putut părăsi subsolurile timp de mai multe zile la rând, iar unii au stat acolo în frig și fără curent electric. Treptat, însă, adăposturile au fost transformate în locuri mai prietenoase pentru cei mici, iar astăzi, de la mic la mare, toți știu ce au de făcut când pornesc sirenele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ne-am adunat acolo vreo 50 și ceva de persoane cu copii, cu animale, cu papagal”, povestește Tatiana pentru Europa FM.

Tatiana Altuhova a petrecut primele 5 zile de război într-un subsol al unui atelier foto din Kiev, alături de cele două fetițe ale ei și ceilalți membri ai familiei, plus zeci de prieteni.

„Copiii se jucau, unii găteau, alții puneau scoci pe geamuri, unii plângeau, cineva trebuia să nu doarmă și dormeam pe rând ca să citim știrile, ca să înțelegem ce se întâmplă”, mai povestește Tatiana.

Copii și adulți deopotrivă s-au speriat la început la auzul sirenelor

De multe ori, alarmele răsunau în timpul nopții, iar copiii erau treziți din somn, îmbrăcați în haine mai groase și duși de părinți la subsol.

„O deranjau foarte mult alarmele pentru că e un sunet mai groaznic. Te sperie și te tot pune să pleci”, povestește Tatiana.

Pentru a reduce stresul provocat de sirene și a-i pregăti pe cei mici pentru situații de urgență, dascălii au inventat tot felul jocuri, iar subsolurile școlilor au fost echipate pentru desen, joacă și dans.

Într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare, elevi din clasele primare cântă și dansează pe melodia cu care Ucraina a câștigat ultima ediție a Eurovision.

„Ca să fiu sinceră, copiilor le place atât de mult să meargă la subsol încât de cele mai multe ori spun: Când mai mergem la peșteră data viitoare?” Așa îl numesc ei”, a spus pentru organizația Salvați Copiii Svitlana, cadru didactic.

Astăzi, în Ucraina, fiecare copil vine la școală cu rucsacul obișnuit cu manuale școlare și cu rucsacul de urgență plin cu apă, gustări, jucării și haine călduroase.

Pentru locuitorii Kievului, metroul a devenit adăpost pe timp de război

„Mă joc pe smartphone în timpul alarmelor. Pot să îmi fac temele dacă este în timpul semestrului. E mai bine să stăm aici pentru siguranţa noastră. Este plictisitor. Dar mai bine să fii plictisit decât rănit”, spune Olena, în vârstă 12 ani.

Sunt însă mulți copii pe care bombardamentele i-au ținut ore și chiar zile la rând în subsoluri fără încălzire, fără curent electric și fără provizii. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că stresul de a trăi sub amenințarea bombardamentelor afectează sănătatea mintală a copiilor și a adulților și o persoană din 5 riscă să dezvolte o formă de tulburare mintală.

Potrivit organizației Salvați Copiii, într-un an de război, sirenele au răsunat de peste 16 mii de ori în Ucraina, iar copiii au fost nevoiți să petreacă peste 900 de ore în subsoluri, adică cel puțin 38 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mobilizarea ONG-urilor din România la valul de refugiați ucraineni. Voluntarul care de un an de zile îi ajută pe cei fugiți din calea războiului | AUDIO