Salvați Copiii: În pandemie, adolescenții si copiii devin victime ale fake news-urilor

Aproape jumătate dintre copii și adolescenți (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de către Organizația Salvați Copiii în contextul pandemiei COVID-19.

Doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informația din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiați (17%).

Studiul efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din 32 de județe și București, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020, arata impactul pe care știrile false îl pot avea asupra copiilor: aproape jumătate dintre copii sunt expuși anxietății și panicii.

O știre falsă care s-a propagat rapid a fost cea care leagă apariția virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G. Există numeroase grupuri pe internet care îndeamnă la distrugerea de bunuri sau violență, generând incidente în care antenele de acet tip au fost incendiate, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaților unor companii de telefonie mobilă. La fel de larg distribuite și periculoase au fost și acele știri care promovau tratamente sau modalități de prevenție pentru noul coronavirus. Una dintre ele îi îndemna pe oameni să consume un supliment mineral minune, pe bază de dioxid de clor, care distruge coronavirusul. Autoritățile medicale din mai multe țări au atenționat populația că un astfel de supliment nu doar că nu are nici o acțiune asupra Covid-19, dar poate provoca greață, vărsături și simptome de deshidratare severă.

„Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare. E de ajuns să deschizi Facebook și să citești ce distribuie prietenii tăi mai puțin informați pentru a vedea acest lucru. Dezinformarea duce la greșeli ce pot fi grave în această perioadă sensibilă. Astfel, orice informație falsă generează ori panică ori o agravare a situației actuale.”, spune Maria, o adolescentă de 15 ani din județul Neamț.

Pentru a preveni dezinformarea, Organizația Salvați Copiii lansează inițiativa „Știrile false pe înțelesul tuturor”, prin care urmărește oferirea de informații corecte și resurse adresate copiilor, precum și părinților sau cadrelor didactice, pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile necesare înțelegerii acestui fenomen și depășirii contextului actual.

Pagina dedicată pe care o puteti accesa AICI oferă atât informații grafice și recomandări specifice referitoare la fenomenul știrilor false, cât și detalii despre dialogurile cu specialiștii în psihologie, jurnalism și educație, ce vor fi organizate online și vor fi disponibile gratuit publicului larg. În cadrul webinariilor care îi vor avea invitați pe Iulia Ionescu (jurnalist), Ileana Rotaru (cadru didactic universitar) și Ariel Constantinof (blogger), copiii, cadrele didactice și părinții vor avea posibilitatea de a asculta sfaturile experților și de a le adresa întrebări.

Mai mult decât atât, prin linia ctrl_AJUTOR, Organizația Salvați Copiii oferă consiliere specializată copiilor și părinților care se confruntă cu situații neplăcute întâmpinate pe Internet sau care au neclarități cu privire la autenticitatea informațiilor din mediul online. Apelând telefonic la numărul 0740.992.176 de luni – vineri, între orele 9:00 – 13:00 sau trimițând un mesaj la ajutor@oradenet.ro, copiii și părinții pot beneficia de sesiuni de consiliere individuală cu specialiștii Salvați Copiii pe teme ce țin de folosirea în siguranță a Internetului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS