Salariul mediu net a scazut in invatamant cu 1,3% in luna aprilie fata de martie – si cu jumatate de procent pentru angajatii din Sanatate

Venituri mai mici au avut și angajații de la stat din domenii precum asistență socială și administrație publică.

În ansamblu, salariul mediu net a ajuns în aprilie, în România, la 1,735 lei.

Creșterea salariului mediu net a fost mai mare în aprilie în majoritatea domeniilor, ca urmare a premiilor ocazionale, inclusiv bonusuri pentru sărbătorile de Paşte și tichete de masă.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în sectorul asigurărilor şi al fondurilor de pensii – peste 22%, intermedierilor financiare – peste 21%, în fabricarea mijloacelor de transport și extracția cărbunelui – între 17 și 19 la suta – precum și în transporturi și telecomunicații – între 8 şi 12 procente.

În alte sectoare salariul mediu net a scăzut în aprilie față de martie, ca urmare a nerealizărilor de producţie, a încasărilor mai mici, a dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele companii, precum şi din cauza angajărilor de personal cu salarii mici.

Cele mai mari scăderi au fost în fabricarea produselor din tutun, cu 51,4%, în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea băuturilor – între 6% şi 10%.

Cei care se ocupă de fabricarea produselor farmaceutice de bază și cei care au activităţi de editare au resimțit o scădere cu 3 până la 6%.

În rândul bugetarilor, salariul mediu net a scăzut cu 1,3% în învăţământ, cu 0,5% în sănătate şi asistenţă socială şi cu 0,3% în administraţie publică.