Confidenţialitate

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Coaliția de guvernare a stabilit majorări salariale doar pentru administrațiile locale | AUDIO

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Partidele din Coaliţia de Guvernare au stabilit să anuleze majorările salariale pentru parlamentari și ca salariile să fie crescute doar în administraţia locală. Așa spun surse parlamentare. Camera Deputaţilor ar urma să dezbată Ordonanţa care majorează indemnizaţiile demnitarilor, care a trecut săptămâna trecută de Senat.

La începutul ședinței din Cameră, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut ca modificările să fie făcute în Comisia de Muncă – și apoi să revină la vot.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru a elimina suspiciunile apărute în spațiul public în ultima perioadă, dar și pentru a îndrepta o eroare majoră, spun eu, făcută de colegii noștri la Senat, am să vă rog să acceptați ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu Plenul cu mandat ferm, cu mandat ferm din partea Plenului Camerei Deputaților de a elimina din legea trecută de la Senat creșterile salariale pentru parlamentari. Repet, cu mandat ferm din partea Camerei Deputaților pentru membrii Comisiei pentru Muncă de a elimina acel articol care face referire la creșterile salariale pentru parlamentari”, a spus Alfred Simonis.

„Festival al ipocriziei” – așa și-au botezat singuri parlamentarii ședința de marți

A fost un schimb de replici USR-AUR. Reprezentanții USR au subliniat că partidele din Coaliția de Guvernare joacă teatru pentru că aceleași formațiuni votau în urmă cu o săptămână creșterea salariilor pentru demnitari:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

AUR a cerut ca Ordonanța să fie respinsă cu totul

Să nu fie lăsate nici măcar majorările de salarii pentru șefi de consilii județene, adjuncți, primari și restul aleșilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o mare rușine ce s-a întâmplat cu acel artificiu introdus de UDMR cu 10 minute înainte. Să le fie rușine senatorilor care au trecut prin acel artificiu. Opinia publică din România este absolut, pe drept cuvânt, ultragiată. Grupul parlamentar AUR vă solicită întrunirea Comisiilor de Muncă și Buget într-o ședință comun paralelă cu Plenul și respingerea în integralitate a acestei ordonanțe”, a spus liderul AUR.

Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon sunt cei doi senatori UDMR care au introdus creșterea indemnizației lunare pentru cei care ocupă funcții publice

Toate partidele au votat săptămâna trecută un amendament depus de UDMR care prevedea creșteri salariale pentru parlamentari, aleși locali și funcționari care lucrează în sistemul de legiferare.

Votul venea la câteva ore după ce Curtea Constituţională a stabilit că prevederi anterioare prin care erau majorate salariile demnitarilor încalcă legea fundamentală a țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: FMI a revizuit în creștere prognoza privind economia României. Fondul recomandă eliminarea treptată a plafoanelor și reforma pensiilor și salariilor