Confidenţialitate

Salariile polițiștilor și militarilor vor crește. Și soldele de grad vor fi actualizate în funcție de evoluția salariului minim | AUDIO

Guvernul se reunește, miercuri, în ședință la Palatul Victoria. Pintre proiectele ce urmează a fi aprobate se află și majorarea salariilor pentru polițiști și militari. Soldele de grad vor fi actualizate în funcție de evoluția salariului minim brut pe țară, ceea ce înseamnă că pentru aceste categorii de angajați, veniturile lunare se vor dubla.

Majorarea salariilor a fost cerută în stradă de agenții de poliție și polițiștii de penitenciar.

Liderul Sindicatului Europol al Polițiștilor explica la Europa FM, cu ocazia protestelor, că din 2017, salariile nu s-au mai majorat, deși salariul minim a tot crescut de atunci.

„Polițiștii au o serie de drepturi salariale care au fost plafonate, suspendate sau prorogate încă din 2009 până în prezent. Legea salarizării din 2017 trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit legii salarizării din 2017, un soldat avea o soldă de numai 200 de lei, iar acum Guvernul o va majora la 500 de lei, iar pentru generali, amirali și chestori de poliție, care au cele mai mari venituri, majorarea va fi de la 410 lei la 1.000 de lei.

Un agent de poliție sau de penitenciar încadrat ca sergent va avea un salariu de grad de 600 de lei, iar un plutonier, 650 de lei. La aceste sume se adaugă diverse sporuri.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se referă la activitatea de prevenire a separării copilului de familie.

Astfel, se va înființa Observatorul Copilului, instituție care va indentifica toți copiii aflați în situație de risc.

Este vorba despre cei care trăiesc într-un mediu abuziv sau violent, în familii afectate de sărăcie extremă sau cu unul sau mai mulți membri ai familiei cu o stare de sănătate precară.

Foto: Shutterstock

Citește și: Partidele au încasat prima subvenție de la stat din 2023. Unde au mers cele peste 20 de milioane de lei