În buget nu au fost prevăzuți bani pentru salariile inspectorilor antifraudă din ANAF

O inițiativă legislativă a guvernului prevede că sporul pentru suprasolicitare psihică acordat inspectorilor antifraudă va scădea de la 25% la % din salariu, începând de luna aceasta.

Într-un comunicat ANAF, se explică: „În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016. În ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea mentțnerii acestui spor în cuantum de 5 % din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%. Menționăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc i suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, se arată în comunicat .

Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu a spus la Europa FM că a solicitat o întâlnire de urgență cu reprezentanții ANAF și ai guvernului.

Liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici spune că va sesiza Avocatul Poporului, dacă guvernul va reduce salariile inspectorilor antifraudă, prin ordonanță de urgență.

Iar dacă măsura va fi aprobată printr-un ordin al șefului ANAF, sindicatele vor contesta în instanță acest ordin.

În plus, sindicatele pot declanșa acțiuni de protest, spune Sebastian Oprescu.

Încasările la bugetul de stat au scăzut în primele două luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Așa că guvernul a cerut ANAF să vină cu măsuri pentru a crește încasările.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS