Confidenţialitate

În buget nu au fost prevăzuți bani pentru salariile inspectorilor antifraudă din ANAF

O inițiativă legislativă a guvernului prevede că sporul pentru suprasolicitare psihică acordat inspectorilor antifraudă va scădea de la 25% la % din salariu, începând de luna aceasta.

Într-un comunicat ANAF, se explică: “În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016. În ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea mentțnerii acestui spor în cuantum de 5 % din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%. Menționăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc i suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, se arată în comunicat .

Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu a spus la Europa FM că a solicitat o întâlnire de urgență cu reprezentanții ANAF și ai guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici spune că va sesiza Avocatul Poporului, dacă guvernul va reduce salariile inspectorilor antifraudă, prin ordonanță de urgență.

Iar dacă măsura va fi aprobată printr-un ordin al șefului ANAF, sindicatele vor contesta în instanță acest ordin.

În plus, sindicatele pot declanșa acțiuni de protest, spune Sebastian Oprescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Încasările la bugetul de stat au scăzut în primele două luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Așa că guvernul a cerut ANAF să vină cu măsuri pentru a crește încasările.