Confidenţialitate

Salariile bugetarilor cu venituri mici cresc de la 1 august. Majorările ajung până la 20% în cazul asistenților sociali

Salariile bugetarilor cu venituri mici cresc de la 1 august.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanță de urgență care prevede creșteri salariale de până la 20 la sută, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

În medie, fondul de salarii crește cu 5 procente.

Dan Suciu a precizat că majorările vor elimina diferențele de salarii în cazul bugetarilor cu venituri mici, aflați pe funcții similare.

Ordonanță se aplică, așa cum spuneam, de la 1 august și va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2017.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vom veni cu majorări semnificative. Majorările sunt pană la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. În alte categorii sunt mult mai reduse, mai degrabă modice, intrăm pe 1%. (…) Pe medie, vorbim de o creştere salarială pe fondul de salarii pe undeva de 5%“, a spus Dan Suciu.

De aceste majorări vor beneficia peste jumătate dintre angajații din sectorul public, a precizat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că majorările se vor raporta la salariul minim majorat –  de 1.250 de lei – care intră în vigoare la data de 1 mai:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Guvernul precizează că impactul bugetar pentru acest an, ca urmare a acestor majorări, va fi de 500 milioane de lei.

Primele salarii majorate vor fi încasate de bugetari în luna septembrie.

Se aplică de la 1 august, prima plată se va face pe 1 septembrie’‘, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Suciu a explicat că aceste majorări vor afecta jumătatea inferioară a grilei de salarizare, adică mai bine de jumătate din sectorul public.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat şi o serie de principii care au stat la baza acestei OUG, printre care rezolvarea inechităţilor provocate de angajarea unor salariaţi în momente diferite, în baze diferite de calcul. Mai mult, proiectul Guvernului va asigura că munca egală va fi remunerată egal, însă Suciu a precizat că aceste egalizări nu se vor face “la orizontală” – între toate instituţiile de stat – ci doar în interiorul fiecărei instituţii.

Am avut la un moment dat 24 de clase de salarizare din 100 care s-au suprapus în plată după modificările numeroase legate de salariul minim. Încercând prin OUG pe care vrem să o iniţiem să depăşim acest handicap şi această problemă, a claselor şi a raportărilor diferite pe clase care sunt diferite“, a mai explicat Suciu.

Un alt element care stă la baza OUG este eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime diferită în muncă, a mai spus Suciu.