Confidenţialitate

Să plecăm sau să ne întoarcem?

itunes-avocatul-diavolului

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

O știre de zilele acestea spune că: românii plecați în străinătate care se întorc în țară pentru a deschide aici o afacere pot primi 40.000 de euro de la stat, bani europeni nerambursabili. Sunt eligibili cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenţei sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni şi doresc să înfiinţeze o afacere în România.

Programul se numește Diaspora Start Up și este acum în consultare publică.

Nu carecumva ne apropiem de începutul unei migrații inverse a românilor, dinspre străinătate acasă, de data asta nu pentru supraviețuire, cum a fost când au plecat cei mai mulți dintre noi, ci o migrație pentru înavuțire, mai simplu de obținut acasă decât în străinătate?

România încă este o țară cu numeroase nevoi, deci și cu nenumărate oportunități pentru cine știe și poate răspunde acestor nevoi.

În același timp, România este din ce în ce mai mult și o țară europeană, în sensul integrării sistemului legislativ, informatic, fiscal cu restul civilizat al Occidentului.

Mixul acesta de înapoiere și modernism oferă un mediu economic, social și cultural foarte nutritiv pentru antreprenori. Spre deosebire de Occident, piața românească are încă multe goluri iar cererea de produse și servicii e în creștere constantă, pe măsură ce crește și nivelul de trai. Un ajutor de 40.000 de euro pentru intrarea pe o piață încă neconsolidată e un avantaj crucial în comparație cu o afacere similară deschisă, să zicem, în Vest.

Pe de altă parte, chiar dacă România s-a schimbat enorm în ultimii 20 de ani, ea încă mai are capacitatea regretabilă de a-și exaspera cetățenii atât de rău încât aceștia-și iau cu miile lumea-n cap în fiecare an.

După Siria, o țară distrusă de un război civil de o rară barbarie, România are cea mai mare rată de emigrație raportată la populație. Poate că unii se gândesc să se întoarcă, dar mulți n-au altă obsesie decât cum să fugă.

De ce ați pleca și de ce v-ați întoarce? Sau de ce ați plecat și nu v-ați întoarce? Ori de ce n-ați pleca niciodată de aici?

https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-sa-plecam-sau-sa-ne-intoarcem-14-octombrie-2017