S-au aprobat toate dosarele pentru tratament în străinătate

Este pentru prima dată în istoria recentă a României când Ministerul Sănătăţii a anunțat că a aprobat toate dosarele pentru tratament în străinătate, informația fiind difuzată de Europa FM în cadrul Jurnalului de Vești Bune din emisiunea ‘Drum cu Prioritate’.

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că a aprobat toate dosarele de tratament în străinătate și că în prezent nu există dosar în așteptare, o premieră pentru România, probabil nu întâmplător cu puțin timp înaintea alegerilor.

Ministerul Sănătăţii a alocat până în prezent 10,6 milioane de lei pentru aceste tratamente, aprobate de Comisia din Ministerul Sănătăţii.

Costurile necesare pentru aceste operaţii sunt extrem de ridicate şi nu sunt incluse în pachetul de bază al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

De exemplu, costul pentru efectuarea unui transplant pulmonar este de 120.000 de euro, costul pentru o terapie radioizotopică se ridică la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneală, care nu se poate face în România, cu intervenţie chirurgicală pentru cancer de colon, se ridică la 27.000. Aceste costuri sunt finanţate integral din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii cu afecţiuni grave pot deconta, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, costul operaţiilor sau tratamentului, la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriale.

Procedura se adresează doar tratamentelor care nu pot fi efectuate în ţară, şi nu pot fi decontate în baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale încluse în pachetul de servicii de bază.