Confidenţialitate

Rușii continuă să fugă din țară de teama înrolării. Mulți dintre cei chemați în armată spun că nu se încadrează în categoriile menționate de Kremlin

Fuga rușilor, fie prin Georgia, fie prin Finlanda, a continuat în weekend. La granițe s-au format cozi imense. Finlanda anunță că 17.000 de ruși au trecut granița numai sâmbătă și duminică, mai mult cu 80% față de săptămâna anterioară.

Un bărbat care a spus că refuză să plece pe front a deschis focul într-un comisariat din Siberia și a împușcat un comandat militar.

Autoritatea de frontieră din sud-estul Finlandei transmite că se mențin cozile: „continuă să fie un pic mai lungi decât au fost de obicei de la pandemie încoace”.

Mulți bărbaţi încearcă să fugă din Rusia cât mai sunt deschise granițele. Un tânăr avocat care a intrat în Finlanda va fi retrimis acasă pentru că nu are viza necesară. Spune pentru postul TV Al Jazeera că mai bine va merge la închisoare decât să lupte împotriva ucrainenilor.

Amendamentele aduse Codului penal prevăd noile pedepse, cum ar fi 10 ani de închisoare pentru cei care încearcă să scape de mobilizare.

Mulți dintre cei care se prezintă la comisariatele de încorporare spun că, deși nu se încadrează în categoriile menționate de autorități, au fost chemați.

Un bărbat l-a împușcat pe comandantul militar într-un centru de recrutare din regiunea Irkutsk, Siberia. Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare.

Potrivit corespondentului „The Guardian” la Moscova, bărbatul a spus că va refuza să lupte în Ucraina și l-a împușcat pe comandantul militar local.

Comandantul se află la terapie intensivă iar bărbatul care a deschis focul a fost reținut.

Între timp, primii soldați ruși chemați la mobilizarea parțială a Rusiei sosesc în bazele militare.

Serviciile secrete militare britanice spun că multe dintre trupele recrutate vor fi desfășurate pe linia frontului cu o pregătire minimă.

Citește și: Corespondență din război: Cum văd soldații ucraineni mobilizarea din Rusia. „Nu suntem îngrijorați. Vom găsi o cale de a-i goni”