Confidenţialitate

Corespondență din război: Cum văd soldații ucraineni mobilizarea din Rusia. „Nu suntem îngrijorați. Vom găsi o cale de a-i goni”

Văzută pe rețelele de socializare, mobilizarea cerută de Vladimir Putin este la limita ridicolului: bărbați beți care se iau la bătaie, preoți care îi binecuvântează pe noii recruți și ruși disperați să fugă de mobilizare pe orice cale. Unii au ales trotinetele pentru a ieși din țară, la granița cu Georgia, pentru că mașinile așteaptă la coadă ore în șir, iar la punctual de frontieră nu sunt acceptați cei care merg pe jos. Dar cum e văzută mobilizarea din Rusia de către soldații ucraineni?

Jurnalistul Mircea Barbu a ajuns zilele acestea foarte aproape de granița de est a Ucrainei, pe linia frontului.

„Mă aflu la 2 kilometri și jumătate de granița cu Rusia alături un batalion care luptă în pădurile din estul Ucrainei.”

Pe o ploaie măruntă, a stat de vorbă cu Olexandr Zarski, maior în cadrul unui batalion de apărare terestră:

„Nu suntem ingrijorați de mobilizarea rușilor”, spune comandantul ucrainean. „Oricum, rușii nu pot aduce forțe noi aici în următoarele săptămâni. Dar nici pe termen lung nu suntem îngrijorați. Vom găsi o cale de a-i goni. În acest război sunt foarte importante informațiile, organizarea și tehnologia, dar și starea de spirit.”

„Aici moralul este ridicat în rândul trupelor ucrainene, însă sunt foarte îngrijorați de faptul că nu au suficientă logistică pentru a susține avansurile rapide”, relatează Mircea Barbu.

„Cel mai important pentru mine acum este să avem radio comunicații. Sistemul nostru nu e suficient. Nu are suficientă putere și asta ne crează dificultăți”, mai spune Olexandr Zarski.

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock

Citește și: Gen. (r) Virgil Bălăceanu, despre rușii care vor fi trimiși în război: „Vor crea probleme, vor obliga forțele ucrainene să pregătească mult mai bine apărarea” | AUDIO