Confidenţialitate

Rusia vrea paradă de 9 mai la Mariupol. 2.000 de civili prizonieri ar urma să defileze îmbrăcați în uniforme ale armatei ucrainene

Rusia pregătește o paradă de 9 mai în orașul ucrainean Mariupol. Ocupanții ruși intenționează să îmbrace în uniforme ale armatei ucrainene 2000 de civili aflați în prezent în lagăre, dezvăluie un consilier al primarului din Mariupol.

Acesta a povestit că rușii au început curățenia în Mariupol și au intensificat atacurile asupra uzinei Azovstal pentru ca până pe 9 mai întreg orașul să fie sub controlul lor.

În Mariupol, oraș distrus în proporție de 90% de bombardamentele rusești, sunt în toi pregătirile pentru 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei împotriva nazismului.

Cu ajutorul localnicilor, orașul e curățat de cadavre și moloz și de proiectilele neexplodate. Rușii au instalat în centru efigia unei femei cu steagul sovietic, a mărturisit, într-o intervenție televizată, Petro Adriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol.

Acesta a povestit că în urmă cu o lună, 2.000 de bărbați au fost luați din Mariupol și duși într-un lagăr de filtrare din regiunea Donețk.

Li s-a spus că vor fi îmbrăcați în uniforme ucrainene și vor participa la așa-numita paradă a prizonierilor din Mariupol, deoarece nu există suficienți prizonieri reali pentru o participare în masă.

Într-un reportaj difuzat recent de BBC, un tânăr ucrainean care a reușit să scape dintr-un lagăr din Rusia, în urma unui schimb de prizonieri, a povestit că toți prizonierii erau puși să învețe imnul Rusiei și cântece patriotice rusești și erau bătuți dacă nu învățau versurile.

Pregătirile pentru ziua de 9 mai sunt supravegheate de oficiali de la Moscova.

Potrivit serviciului de Informații Militare din Ucraina, printre aceștia, s-ar afla chiar șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse Serghei Kirienko, numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Donețkului și Luganskului.

Foto: Shutterstock