Rusia va recunoaste alegerile organizate de 2 noiembrie de separatistii din estul Ucrainei

Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Pe 2 noiembrie, în regiunile Lugansk și Donețk, au loc alegeri prezidențiale și legislative.

Prin sprijinul acordat alegerilor organizate de separatiști în estul Ucrainei, Moscova nu face decât să adâncească tensiunile și să submineze procesul de pace. În plus, calitatea sa de partener internațional sigur are în continuare de suferit – a spus un oficial de rang înalt din ministerul ucrainean de Externe.

Atât Ucraina cât și guvernele occidentale consideră că alegerile legislative și prezidențiale programate duminică în estul țării nu ar trebui să aibă loc. Dar Moscova nu este de aceeași părere.

Într-un interviu acordat unui cotidian din Rusia, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a spus că scrutinul din cele două republici proclamate de separatiști – e vorba de Lugansk și Donețk – este important, deoarece va legitima autoritățile de acolo. Și evident, rezultatele alegerilor vor fi recunoscute de Moscova – a precizat Serghei Lavrov.

Rebelii proruși au refuzat să ia parte la alegerile parlamentare organizate la sfârșitul săptămânii trecute de Kiev. Partidele pro-occidentale și naționaliste au obținut o victorie covârșitoare. Peste trei sferturi dintre cei care s-au prezentat la vot s-au pronunțat astfel pentru orientarea Ucrainei către Europa. Rebelii au programat un scrutin separat de restul Ucrainei pe 2 noiembrie.