RUSIA: „Ţarul căpşunelor”, între candidaţii la prezidenţiale

8 candidați au primit permisiunea de a participa la alegerile prezidenţiale din Rusia, relatează BBC.

Scrutinul este programat în 18 aprilie.

Principal favorit este Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, liderul-forte al Rusiei începând din anul 2000, anterior şef al serviciului de informaţii.

Sondajele de opinie îl creditează cu peste 60% din voturi.

Principalului lider al opoziției, Alexei Navalny, i-a fost interzisă candidatura, autoritatea electorală invocând o mai veche condamnare primită de acesta pentru fraudă. Susţinătorii săi au acuzat un proces politic şi organizează frecvente proteste de stradă, denunţând corupţia actualului sistem „patronat” de Vladimir Putin.

Supranumit „Ţarul căpşunelor”, Pavel Grudinin s-a înscris în cursa prezidenţială, având susţinerea Partidului Comunist rus.

În vârstă de 57 de ani, inginerul conduce de două decenii cea mai mare fermă în care se cultivă căpşune, localizată la periferia sudică a Moscovei, cu o producţie zilnică de 60 de tine şi ale cărei câştiguri au fost estimate de 2,3 miliarde de ruble (41 miliarde de dolar) în perioada 2014-2015.

În vârstă de 71 de ani, Vladimir Jirinovsky reprezintă tabăra naţionalistă, fiind un candidat constant în alegerile din Rusia după căderea URSS.

La doar 36 de ani, devenită cunoscută ca prezentatoare tv, Ksenia Sobchak este singura femeie care candidează la alegerile prezidenţiale din aprilie, propunând electoratului o „reînnoire a democraţiei”.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS