Rusia isi retrage trupele de langa granita cu Ucraina

Rusia va sanctiona economic Kiev-ul

Imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor militare să se întoarcă în unități, gigantul Gazprom a anunțat că ucrainenii vor plăti gazele rusești la fel ca toți ceilalți clienți. Compania rusă va anula din aprilie tarifele preferențiale pentru Ucraina.

Președintele Vladimir Putin retrage trupele de militari mobilizate săptămâna trecută în vestul și centrul Rusiei, aproape de granița cu Ucraina.

Exercițiile militare au fost interpretate ca un semn al unei posibile incursiuni militare masive în Ucraina.

Între timp, însă, situația din Crimeea rămâne incertă. Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, denunță intervenția Rusiei și repetă că Republica Autonomă Crimeea rămâne teritoriu ucrainean.

În această dimineață, în zonă s-au tras și primele focuri de armă, în momentul în care zeci de militari ucraineni neînarmati, dispusi in coloana si purtand un steag al Ucrainei si un steag rosu, i-au infruntat pe militarii rusi care ocupau baza aeriana Belbek, de langa Sevastopol.

Mai multi corespondenti ai ziarelor internationale relateaza că fortele rusesti au tras primele focuri de arma in aer, in semn de avertizare, atunci cand coloana soldatilor ucraineni inainta spre pista aeroportului.

Pe de altă parte, în urmă cu puțin timp președintele Vladimir Putin a denuntat o preluare a puterii pe calea armelor in Ucraina. Într-un interviu, acesta a afirmat ca poporul din Ucraina dorea o schimbare, dar o ‘schimbare ilegala’ nu poate fi incurajata.

Vladimir Putin a precizat ca exista un singur presedinte legitim, Viktor Ianukovici.