Rusia imprumuta Ucraina cu 15 miliarde de dolari

Se va reduce cu o treime si pretul gazelor

Kievul va plati 268 dolari mia de metri cubi faţă de peste 400 de dolari în prezent. La importuri de 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, Ucraina va economisi anul viitor aproape 3,5 miliarde euro.

Vladimir Putin a tinut sa sublinieze ca nu a fost discutata problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Moscova. Anunţul era menit sa calmeze spiritele la Kiev, unde, de o luna, zeci de mii de opozanţi ai preşedintelui Ianukovici demonstrează in strada acuzindu-l că vrea să vândă ţara Rusiei. Mai mult, Putin a tinut sa sublinieze ca , avind in vedere problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze 15 miliarde de dolari în titluri guvernamentale ale Ucrainei. Demersul nu este legat de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor, a mentionat Putin – aluzie la condiţiile pe care FMI le impune Kievului, in schimbul unui imprumut.

De cealalta parte, presedintele ucrainean Victor Ianukovici a pledat pentru un parteneriat strategic cu Rusia, care să scoată Ucraina din criza declanşată de renunţarea la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.