Confidenţialitate

Rusia, exclusă de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz | AUDIO

Rusia este exclusă anul acesta de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz, Polonia. Și va dura mult până ce rușii vor reveni în saloanele lumii civilizate – spun reprezentanții Muzeului de Stat care funcționează în locul fostului lagăr nazist, unde au fost uciși zeci de mii de oameni, evrei, romi, polonezi și sovietici. Este Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului. În toată lumea sunt organizate ceremonii ce amintesc de victimele genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile care marchează 78 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Este decizia luată de Muzeul de Stat ridicat în locul fostului lagăr de exterminare. Reprezentanții Rusiei erau invitați permanenți la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie.

Directorul Muzeului de Stat, istoricul Piotr Cywinski: Rusia va avea nevoie de mult timp până va reveni în saloanele lumii civilizate

Directorul muzeului, istoricul Piotr Cywinski, speră ca situație să se schimbe în viitor, dar mai spune că „avem un drum lung de parcurs. (…) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung şi de o introspecţie foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate”, a declarat directorului.

În ziua în care Rusia ataca Ucraina, la 24 februarie anul trecut, conducerea muzeului a transmis pe Twitter: „Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi – trebuie să sperăm – de către Curtea Internaţională de Justiţie”.

Victimele sunt comemorate anual de Ziua Internațională a Holocaustului

În complexul de exterminare uriaș, construit de naziști în Polonia și împărțit în trei divizii din cauza complexității, se estimează că au fost uciși cel puțin 1 milion 100 de mii de oameni, evrei, polonezi, romi și sovietici prin execuții, camera de gazare și muncă forțată până la moarte.

Ceremonie de comemorare la București. Mesajul premierului

Victimele sunt comemorate anual de Ziua Internațională a Holocaustului. Ceremonie și în București, la care au luat parte mai mulți lideri politici.

„Această lecție dură a istoriei ne reamintește de fiecare dată ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în fața unor indivizi ori grupuri care promovează idei otrăvitoare pentru societate”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Lagărul nazist de la Auschwitz: Cel puțin 800 de deținuți au încercat să evadeze

Situat la aproximativ 60 de kilometri vest de capitala poloneză Cracovia, orașul cu denumirea germană Auschwitz a fost ales pentru organizarea lagărului nazist pentru că era un nod important de cale ferată, cu zeci de linii de cale ferată și unde puteau fi transportați mai ușor sute de mii de evrei și populație de alte naționalități.

Cel puțin 800 de deținuți au încercat să evadeze de la Auschwitz. Despre 140 se știe că au și reușit. Cei care eșuau erau ținuți flămânzi până la deces.

Lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de Armata Roşie pe 27 ianuarie 1945.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, din toamnă. Profesorii pot beneficia de cursuri de perfecționare | AUDIO