Rusia cere parlamentarilor danezi care vizitează țara, să-și lase telefoanele acasă

Membrii comisiei pentru politică externă a parlamentului danez au fost invitați să-și lase acasă telefoanele inteligente, tabletele și computerele pe parcursul vizitei pe care o efectuează zilele acestea în Rusia, din cauza preocupărilor legate de securitate, relatează agenția Reuters.

“La revedere, smartphone”, a postat pe Facebook fostul ministru de externe Martin Lidegaard. “(Sunt) în drum spre Rusia cu Comisia pentru politică externă, unde am fost sfătuiți să nu ne aducem gadgeturi din rațiuni de securitate”, a explicat politicianul danez citat de Agerpres.

Colegul său Nick Haekkerup a anunțat la rândul său pe rețeaua de socializare că va trebui să se descurce o săptămână fără internet, mail-uri și social media. “Sunt în deplasare cu Comisia de politică externă și din motive de securitate ni s-a cerut să lăsăm acasă toate dispozitivele de genul iPhone, iPad și altele similare”, a scris Haekkerup.

Un raport publicat în februarie de departamentul pentru securitate cibernetică al Ministerului Apărării de la Copenhaga a consemnat mai multe atacuri comise în 2015 și 2016 asupra ministerelor daneze de un grup sponsorizat de un guvern străin.

Fără a specifica ce țară anume a sponsorizat acest grup, raportul a precizat că Rusia și China dispun de vaste capacități de spionaj informatic.

Amenințarea cibercriminalității la adresa autorităților și a companiilor daneze se menține la un nivel foarte ridicat, a conchis raportul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS