Rusia: carduri blocate de Visa si MasterCard

La o zi după ce președintele Barack Obama a anunţat noi sancţiuni impuse Rusiei, Visa şi MasterCard au oprit serviciile pentru clienţii băncilor ruseşti.

Practic, aceștia nu mai pot folosi cardurile la cumpărături şi nici la retragerea sumelor din cont.

Pe lista personalităților din Rusia afectate de sancțiunile impuse de Statele Unite se află în special oligarhi şi bancheri apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. Amintim astfel pe Ghenadi Timcenko sau Iuri Kovalciuk. Acesta din urmă este preşedinte al Băncii Rossia, fiind considerat bancherul personal al unor înalţi oficiali, inclusiv al lui Vladmir Putin.

Sancţiunile impuse de Washington se referă la îngheţarea activelor din Statele Unite ale acestor persoane, care nu au voie nici să facă afaceri cu americani sau companii americane.

Vizată de sancţiuni, Banca Rossia a anunţat că Visa şi Mastercard au oprit serviciile de plăţi către clienţii băncii. Iar măsura afectează şi divizia Sobinbank a băncii, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, şi ei aflaţi pe lista persoanelor vizate de sancţiuni. Astfel clienţii acestor bănci ruseşti nu îşi mai pot folosi în niciun fel cardurile, nici la cumpărături, nici pentru retragerea de numerar.