Confidenţialitate

Rusia, acuzată de serviciile secrete europene de încercări de destabilizare a Occidentului după o serie de incendii și atacuri în mai multe state | AUDIO

Serviciile de securitate europene avertizează că Moscova ar putea fi în spatele mai multor incendii și atacuri asupra infrastructurii din țările baltice, Germania și Marea Britanie. Aceste incidente ar putea face parte dintr-o încercare a Moscovei de a destabiliza Occidentul, susțin serviciile de securitate citate de The Guardian. Totuși, nu există deocamdată dovezi în acest sens.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anchetatorii susțin deja o potențială implicare a Rusiei într-un incendiu izbucnit în estul Londrei și la un mall din Polonia. Totodată, au suspiciuni și în cazul unei tentative de sabotaj în Bavaria, Germania și în cazul mai multor graffiti antisemite din Paris.

Printre motivele acestei încercări a Moscovei de a destabiliza Occidentul s-ar afla sprijinul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia, mai spun serviciile de securitate.

Totuși, nu există deocamdată dovezi în acest sens.

În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un incendiu asupra a două depozite deținute de un om de afaceri ucrainean în estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de informațiile ruse.

Și în România, la finalul săptămânii trecute, un cetățean român a fost arestat fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Patru persoane au fost arestate și peste 100 de servere au fost întrerupte într-o amplă operațiune europeană privind combaterea atacurilor de tip malware