Confidenţialitate

Rusia acuză Ucraina de un act terorist pe teritoriul său. Putin: „Și-au propus să ne priveze de memoria istorică”. Update: Atacul, revendicat de o grupare rusă

O serie de informații publicate de presa rusă indică faptul că un grup de aproximativ 50 de ucraineni ar fi intrat pe teritoriul rusesc, unde ar fi luat ostatici locuitori dintr-un sat. În replică, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene din Odesa sugerează că așa-zișii sabotori ucraineni ar putea fi de fapt membri ai grupării de mercenari Wagner care ar fi evadat dintr-o tabără de antrenament locală.

Agenția de știri rusească TASS afirmă că gărzile rusești se luptă cu grupul care s-a infiltrat joi la granița regiunii. Este posibil ca până la șase persoane să fie ținute ostatice, iar civili ar fi fost uciși și răniți, precizează agenția, citata de Sky News.

Update: Corpul Voluntarilor Ruși, o grupare de luptători anti-Kremlin care locuiesc în Ucraina, a revendicat atacul.

Agenția rusă de presă Interfax afirmă, citând martori oculari, că „sabotorii” ar fi luat ostatici doi adulți și doi copii într-un sat din regiunea  Briansk, din vestul Rusiei.

Mai mult, guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz, a spus că, în urma atacării unei mașini, un localnic a fost ucis, iar un copil a fost rănit. „Forțele armate ale Federației Ruse iau toate măsurile necesare pentru a elimina grupul de sabotaj”, a mai declarat guvernatorul.

Presa rusă relatează că în zonă s-au auzit explozii și focuri de armă. O stație electrică și o benzinărie ar fi fost aruncate în aer.

Putin a declarat ulterior că sabotorii au tras în mod deliberat asupra unui vehicul civil în care se aflau copii.

„Am văzut că era un vehicul civil. Am văzut că acolo stăteau civili și copii. O Niva (mașină marca Lada – nr.) obișnuită. Au deschis focul asupra ei. Tocmai astfel de oameni și-au propus să ne priveze de memoria istorică, să ne priveze de istoria lor, să ne priveze de tradițiile lor, de limba lor”, a declarat Putin, potrivit G4Media.

Oliver Carroll, corespondent al publicatiei The Economist, a scris pe Twitter  ca “Incursiunea asa-numitului grup  diversionist ucrainean” în Briansk pare cam falsă. „Uniforme complet curate, efecte sonore la comandă”, comenteaza jurnalistul.

Potrivit Sky News, incidentul ar putea fi o formă de atac sub steag fals pus în scenă de Moscova.

Relatarile privind un atac al sabotorilor ucraineni în regiunea rusă Briansk sunt o “provocare deliberată”, a declarat consilierul presedintelui Volodymyr Zelenskyy.

Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter că Federația Rusă “vrea să își sperie poporul pentru a justifica atacul asupra unei alte țări”.

Citește și: Cât mai poate Rusia să verse bani în războiul din Ucraina? Armand Goșu: „Populația trăiește în condiții extreme, prea puțin o lovește sancțiunile” | AUDIO