Confidenţialitate

Rusia a dat în judecată Australia, după blocarea construirii unei noi ambasade ruse aproape de sediul Parlamentului din Canberra | AUDIO

Rusia a dat în judecată Australia, după ce aceasta a blocat construirea unei noi ambasade ruse în apropiere de sediul Parlamentului din Canberra. Liderii australieni fuseseră atenţionati de serviciile de informaţii în legătură cu un risc de spionaj din partea Moscovei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rusia închiriază din 2008, de la o agenţie a guvernului federal australian, un teren de 400 de metri pătrați lângă Parlamentul din Canberra şi a obţinut în 2011 o autorizaţie pentru a construi acolo noua sa ambasadă.

În august anul trecut, guvernul Australian a încercat să rezilieze contractul pentru nerespectarea unor clauze din autorizaţia de construcţie, însă această decizie a fost anulată de justiţia federală în luna mai.

Luna aceasta, a fost votata o lege prin care Rusiei i s-a interzis să-şi mute ambasada, situată într-o suburbie din Canberra, pe terenul din apropierea Parlamentului şi ambasadei Chinei, invocând îngrijorări legale de securitate.

Ieri, un diplomat rus a protestat în urma deciziei guvernului Australiei de a anula contractul de închiriere. El s-a întins pe terenul respectiv sub ochii poliţiei, care nu putea să-l aresteze pentru că acesta avea imunitate diplomatică.

„Cineva care stă în frig pe o bucăţică de teren cu iarbă în Canberra nu este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale. Locul este securizat şi suntem în regulă cu poziţia noastră”, a declarat azi premierul australian Anthony Albanese.

Kremlinul a denunţat o „manifestare de ostilitate” şi a amenintat cu un răspuns „în oglindă”.

De altfel, miercuri, Moscova a interzis unui număr de 48 de cetăţeni australieni intrarea în Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Diaconescu, despre amenințarea așa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson: Orice atac care vizează spațiul NATO presupune un răspuns solidar al tuturor statelor membre | AUDIO