Confidenţialitate

RUSIA: 6 oameni au murit după ce ventilatoarele pentru bolnavi COVID-19 au luat foc. Producția a fost suspendată

5 oameni au murit la un spital din Sankt Petersburg, după ce a luat foc un ventilator care îi ajuta pe bolnavii de COVID-19 să respire. S-a întâmplat la câteva zile, după un incident similar, petrecut sâmbătă, într-un spital din Moscova, unde a mai murit o persoană.

Reprezentanții spitalelor au anunțat deja că nu vor mai utiliza acel model de ventilator, de producție autohtonă.

Experții medicali au avertizat că multe dintre aceste ventilatoare sunt vechi, dar conducerea spitalului din Sankt Petersburk susține că aparatul era nou și abia fusese instalat.

Producătorul ventilatoarelor i-a îndemnat pe oameni să nu se grăbească cu concluziile și să aștepte rezultatele anchetei făcute de autoritățile sanitare. Firma ia în calcul o posibilă problemă privind starea rețelei electrice și precizează că dispozitivele au trecut toate testele de siguranță, fiind folosite de spitalele din Rusia, din 2012, fără probleme de securitate.

Luna trecută, Rusia a trimis astfel de ventilatoare și în Statele Unite, pentru a ajuta sistemul medical să facă față epidemiei de coronavirus.

Dar aparatele nu au fost folosite, nici măcar nu au fost instalate în spitalele americane- a precizat purtătorul de cuvânt al Agenției Federale pentru Managementul Situației de Urgență. El susține că statele New York și New Jersey nu au mai avut nevoie de acestea, după ce a scăzut numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Aparatele au fost păstrate în depozite pentru a fi folosite, dacă situația se agravează.