Rudy Giuliani: Nu m-am consultat cu Donald Trump înainte de a trimite scrisoarea oficialităților române

După ce a recunoscut că a criticat lupta anticorupție din România, și mai ales DNA, fiind plătit pentru asta, avocatul președintelui american, Rudolph Giuliani, mărturisește acum și că nu s-a consultat cu Donald Trump în această chestiune.

Politicianul american a mărturisit în ultimele ore, în interviuri acordate cotidianelor New York Times și Washington Post, că a fost sunat de Departamentul de Stat al SUA pentru lămuriri, dar și că înainte de a trimite scrisoarea președintelui Iohannis s-a consultat cu un oficial din România.

Scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani liderilor români în care critica așa zisele excese ale DNA pune în discuție problema prestării de către avocat a unor servicii pentru clienți străini în timp ce-l servește pe președintele SUA, scrie Washington Post.

De asemenea, Giuliani exprimă o părere care vine în contradicție cu poziția Departamentului de Stat al SUA, cea oficială, în ceea ce privește lupta anticorupție din România.

În luna iunie, Guvernul American și alte 11 state partenere au cerut public României să nu adopte măsuri care ar slăbi capacitatea sistemului judiciar de a lupta împotrica corupției și a crimei organizate.

Acum, politicianul american în vârstă de 74 de ani recunoaște pentru Washington Post că a fost sunat de oficiali ai Departamentului de Stat în cursul acestei săptămâni.

De altfel, Ministerul de Externe al SUA a explicat acum că Rudy Giuliani nu vorbește în numele Guvernului american.

Jurnaliștii de peste Ocean mai scriu că Giuliani a spus că a fost angajat să trimită scrisoarea critică în România de către o firmă de consultanță care a lucrat și pentru Gabriel Popoviciu în trecut.

Omul de afaceri român a fost condamnat la 7 ani de închisoare într-un dosar de fraudă și corupție, amintesc jurnaliștii de la Washington Post.

În același interviu, Giuliani recunoaște și că nu a discutat cu Donald Trump despre această dispută.

În schimb, el a admis că a discutat despre criticile aduse DNA cu cel puțin un oficial din România, refuzând să dea detalii.

https://www.washingtonpost.com/politics/giuliani-letter-criticizing-romanias-anti-corruption-drive-draws-state-department-attention/2018/08/29/8d8f689c-abcf-11e8-8f4b-aee063e14538_story.html?noredirect=on&utm_term=.6226f44062ed

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS