Romtehnica a semnat contractul de achiziție a 227 de transportoare blindate pentru Armată

Reprezentanți Romtehnica și cei ai companiei europene Dynamics European Land Systems – Mowag au semnat contractul pentru livrarea către Ministerul Apărării a 227 de transportoare blindate PIRANHA 5 pentru Armată.

În total, Armata vrea să cumpere 600 de mașini  blindate pentru Forțele Terestre.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat la finalul ceremoniei, că cele mai multe blindate de transport vor fi construite în România.

Deja, mai mulți angajați ai Uzinei mecanice București au fost instruiți în Elveția.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Negocierile pentru această achiziție au început în urmă cu nouă luni, când actualul premier, Mihai Tudose, era ministru al Economiei.

El a explicat astăzi că atunci s-au făcut și primele schițe pentru crearea prototipului ce va fi construit în România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Guvernul României a aprobat încă de la sfârșitul anului trecut hotărârea privind stabilirea procedurii de achiziție a blindatelor, însă semnarea contractului a fost amânată până acum.

Asta înseamnă că banii vor fi plătiți din bugetul de înzestrare din acest an.

Potrivit Miniasterului Apărării, „transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii.

Sursa foto: https://www.gdels.com/photo_gallery.php#prettyPhoto[gallery_piranha]/6/

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS