Confidenţialitate

Românul Alex Găvan și italianca Tamara Lunger se pregătesc să cucerească vârful K2, neatins până acum în sezonul de iarnă

Românul Alex Găvan, în vârstă de 38 de ani, și italianca Tamara Lunger, în vârstă de 34 de ani, se pregătesc să cucerească, fără supliment de oxigen, vârful K2, înalt de 8.611 metri.

Vârful K2 este al doilea cel mai înalt de pe planetă şi nu a fost încă cucerit în timpul sezonului de iarnă.

Alex Găvan și Tamara Lunger vor începe drumul de peste 100 de kilometri prin munţii Karakorum în ziua de Crăciun, din satul izolat Askole, din regiunea Baltistan, aflată în nordul Pakistanului, şi au programat să sosească la tabăra de bază în Ajunul Anului Nou.

În timpul perioadei de aclimatizare, între tabăra de bază, aflată la o altitudine de 5.000 de metri, şi vârf, cei doi alpiniști intenţionează să stabilească patru tabere, la altitudini de 6.000 de metri, 6.760 de metri, 7350 de metri şi ultima la aproape 8.000 de metri.

Până acum, cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii este de 7,650 de metri.

K2 este considerat unul dintre cei mai periculoși munți din lume. Are a doua cea mai ridicată rată de mortalitate din lume dintre munții de peste 8.000 de metri.

Anul trecut, Alex Găvan a reușit să atingă vârful Gasherbrum 2, de 8035 de metri, din munții Karakorum, Pakistan, fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Cu această reușită, el și-a trecut astfel în palmares al șaptelea vârf de peste 8.000 de metri.

Alex Găvan este un cunoscut militant pentru cauze de mediu și se folosește de reușitele sale pentru a promova cauze ecologice.