Românii vor putea vota la alegerile parlamentare pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate

Modificări importante la legea alegerilor parlamentare pe ordinea de zi a guvernului.

În premieră, s-ar putea ca la viitorul scrutin să votăm pentru alegerea senatorilor și deputaților pe liste suplimentare, exact la alegerile prezidențiale.

De asemenea, Executivul ia măsuri și în vederea alegerilor anticipate.

Ministrul de Interne a propus introducerea pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern o ordonanță de urgență de modificare a legii alegerilor parlamentare.

Cea mai importantă prevedere dă posibilitatea românilor să voteze la alegerile parlamentare pe liste suplimentare, adică la orice secție din țară sau străinătate, indiferent locul de unde au domiciliul.

În prezent, la parlamentare se poate vota doar în județul de domiciliu. Prin această măsură, liberalii estimează că prezența va fi mai mare la urne cu aproximativ un milion și jumătate de oameni.

De asemenea, ordonanța de urgență dublează numărul senatorilor și deputaților de diaspora de la 6 la 12 și introduce prevederea prin care se permite ca votul din diaspora să se desfășoare și la parlamentare vreme de trei zile, de vineri până duminică.

Nu în ultimul rând, ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate.

Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS