Confidenţialitate

Românii vor putea analiza comisioanele și serviciile fiecărei bănci – proiect

Românii vor putea compara comisioanele şi serviciile aferente conturilor bancare.

Guvernul a adoptat un proiect, care de fapt transpune în legislaţia naţională prevederile unei directive europene.

Astfel, înainte de a-și deschide un cont sau de a schimba banca cu care lucrează, românii vor putea consulta un site care oferă aceste informații.

Românii vor fi mai informați în privința comisioanelor pe care le practică băncile, astfel că înainte să-și deschidă un cont, pot verifica un glosar ce va conține toate aceste informații comparative.

Potrivit proiectului de guvern, datele vor putea fi consultate pe o pagină de internet administrată fie de ANPC, fie de asociaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei consumatorilor.

Proiectul de lege se va aplica acelor conturi de plăţi prin care consumatorii pot cel puţin să depună fonduri, să retragă numerar şi să execute, respectiv să primească operaţiuni de plată, inclusiv transferuri către şi de la terţi.

Vor fi trecute cel puţin 10 şi cel mult 20 dintre cele mai reprezentative servicii care fac obiectul unui comision, cum ar fi gestionarea unui cont, plăti sau schimbarea contului.

Mai mult de atât, băncile sau instituțiile de credit vor informa consumatorii gratuit şi cel puţin o dată pe an cu privire la toate comisioanele percepute pentru contul lor de plăţi, inclusiv, dacă este cazul, rata dobânzii pentru descoperitul de cont şi rata dobânzii creditoare.

În ceea ce priveşte schimbarea conturilor, proiectul prevede o procedură clară, rapidă şi sigură prin care prestatorii vor schimba conturile de plăţi, inclusiv conturile de plăţi cu servicii de bază.