Romanii sunt natiunea in care ceilalti europeni au cea mai putina incredere

Revista Reader’s Digest a realizat un sondaj în zece țări despre încrederea în națiuni.

Locuitorii a doua tari, Elvetia si Suedia, sunt considerati de semenii lor europeni ca fiind cei mai demni de incredere: 68% dintre cei chestionati au incredere multa sau foarte multa in aceste doua natiuni. Pe locul trei se situeaza Germania, cu un procent de încredere de 65%.

Natiunile in care respondentii au declarat ca au cea mai putina incredere sunt romanii (74% nu au incredere in noi), urmati de iranieni (72% procent de neincredere) si de rusi (in care 70% dintre respondenti nu au incredere). Cea mai mica incredere in romani o au cetatenii din Austria, Slovenia si Elvetia.

Studiul s-a desfasurat concomitent in 10 tari europene, printre care si Romania, in cadrul chestionarului Trusted Brands 2014, in perioada septembrie – noiembrie 2013. Respondentii au fost intrebati daca au incredere in cetatenii din 24 de tari. Lista a cuprins 20 de tari europene (Austria, Belgia, Republica Ceha, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria), precum si China, India, Iran si SUA. Respondentii au fost selectati din baza de date de clienti activi ai Reader’s Digest din cele 10 tari europene: Austria, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia si Slovenia.