Confidenţialitate

Românii, știrbii Europei: 3 din 10 nu mai au nici un dinte natural

Românii sunt europenii cu cei mai mulți dinți lipsă. Trei din 10 nu mai au nici un dinte natural și peste 70 % au carii sau alte probleme. Foarte mulți români se tem de stomatolog, în timp ce alții nu își permit să meargă la medical dentist.

30 la sută dintre români nu mai au nici un dinte natural în gură. În Uniunea Europeană, în schimb, procentul este de 10 la sută. Problema, spun medicii stomatologi, este faptul că România – deși este printre primele țări care a introdus profilaxia în școli – a renunțat la această formă de educație medicală după 1989. Verona Frunză, medic specialist stomatolog.

„Ar trebui să revenim la lucrurile bune care au fost în sistem și să atenționăm, poate printr-o publicitate mai mare radio și tv, a modului cum se face igiena corectă și a complicațiilor de mai târziu ale lipsei acesteia. Chiar prin a speria copiii că: uite, dacă nu te speli pe dinți se întâmplă (n.r. probleme dentare). Sau chiar speriat părinții că dacă nu aduci copilul la stomatolog devreme, ajungi să plătești mai mult mai târziu. Că cel mai simplu este să previ, nu să tratezi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația sănătății dentare s-a schimbat foarte puțin în ultimii 5 ani. Consumul de pastă de dinți a crescut de la 1 tub pe an la un tub și jumătate. Problema este, însă, că nu știm să ne spălăm corect pe dinți. Iar situația este cu atât mai gravă în mediul rural. Din nou, medicul Verona Frunza.

„Ca să putem ajuta sistemul și acolo, tot școlii îi revine, Bisericii îi revine acest rol. Este vorba și de sărăcie, da. La țară țin acele periuțe un an de zile. Am avut situații în care un pacient a zis că face un lucru bun dacă cedează proteza, după ce își face alta nouă, la cineva la țară. Lucru care nu se poate. Nu se potrivește și nu mai vorbim de partea …(n.r. de igienă). Da, deci lipsurile sunt mari.”

Toto comparative cu situația de acum 5 ani, când un român folosea o periuță de dinți timp de 2 ani, acum o periuță de dinți este schimbată cam la un an și jumătate, nicidecum la 3 luni, cum recomandă medicii.

Un reportaj pe această temă puteți asculta aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.