Romanii mananca de sarbatori 7,3 mil. cozonaci, 1,5 mil. porci si 160 mil. oua

De pe masa de Crăciun nu lipsește vinul: aproximativ 50 de milioane de litri de vin se vând în această perioadă.

În perioada Crăciunului se sacrifică peste 1,5 milioane de porci, cam o treime din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, arată datele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, citată de Agenția de știri Agerpres. În această perioadă, sunt la mare căutare și preparatele din carne de porc. Vânzările de tobă, caltaboș sau cârnați sunt cu 15% mai mari în decembrie față de alte perioade.

Tot în luna decembrie, se cumpără în jur de 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obișnuită, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări.

În ceea ce privește desertul de Crăciun, patiserii s-au pregătit cu 7,3 milioane de cozonaci. De sărbători, românii mănâncă de zece ori mai mulți cozonaci decât într-o lună obișnuită. Anul acesta, prețurile rămân neschimbate: între cinci și 40 de lei costă un cozonac.

Lângă cozonac, se pune și o sticlă de vin. Pentru masa de Crăciun, românii aleg, în general, vinurile roșii. Consumul de vin crește cu ocazia sărbătorilor de iarnă: în medie, românii beau cu 50% mai mult vin față de o lună obișnuită.

În privința ciocolatei, datele statistice arată o creștere ușoară a consumului în ultimul an. Cei mai mulți români preferă ciocolata cu lapte.