Românii din diaspora care vor să voteze trebuie să se înscrie în Registrul Electoral

În lipsa unei legi a votului prin corespondență, autoritățile au găsit o soluție de compromis pentru evitarea cozilor la secțiile de votare din străinătate. Astfel, pentru a vota fără probleme la alegerile parlamentare din 2016, românii din diaspora se pot înscrie de la 1 aprilie 2016 în Registrul Electoral din țară. În acest fel, Autoritatea Electorală Permanentă va ști câte secții de vot vor trebui deschise în străinătate.

După alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, când mii de români nu au putut vota din cauza proastei organizări, președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare s-au angajat că vor adopta o lege a votului prin corespondență. Legea nu a fost adoptată, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla cel târziu până în luna octombrie, românii din străinătate vor trebui să voteze ca și până acum, adică deplasându-se la cea mai apropiată secție de vot, adică fie la consulat fie la ambasada României. Autoritățile încearcă acum să anticipeze câți români din diaspora vor vota pentru viitorul Parlament, așa că le cer acestora să se înscrie din timp la ambasade și consulate în Registrul Electoral Național. Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, spune că românii din diaspora vor avea la dispoziție aproximativ cinci luni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Extinderea Registrului Electoral pentru românii din diaspora face parte dintr-un proiect care va costa statul român aproape 8 milioane și jumătate de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS