Dacă înainte de 1989 un român consuma 6-8 kilograme de pește pe an, imediat după revoluție consumul a scăzut drastic, iar în ultimii 4 ani, acesta a ajuns la 4,5 kilograme de pește pentru fiecare român în parte. Aceste date au fost prezentate de Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional de Pescuit. Anul trecut, 87% din peștele consumat de români a fost importat. Principalele țări de proveniență sunt Norvegia, Grecia, Italia, Turcia sau țările Americii de Sud. Pe primul loc în preferințele românilor a rămas macroul, însă consumul de crap, șalău, somn și somon a înregistrat o creștere în ultimii ani. În Uniuninea Europeană, consumul mediu anual de pește este de 20 de kilograme pentru fiecare locuitor, cei mai mari consumatori de pește de pe continent fiind portughezii și spaniolii, care mănâncă până la 60 de kilograme de pește în fiecare an.